FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci za još tješnje povezivanje s Njemačkom

LJUBLJANA, 29. kolovoza 2011.(Hina) - Svaki peti euro što ga slovenska poduzeća zarade izvozom dolazi iz Njemačke, no većina Slovenaca sklona je još tješnjem ekonomskom povezivanju sa zemljom koja uz Francusku predvodi promjene u Europskoj uniji i euro-zoni, pokazala je anketa koju uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Slovenski izvoz u Njemačku lani je iznosio više od 3,5 milijardi eura, no samo 28 posto od ukupno 400 ispitanika u anketi vodećeg slovenskog dnevnika to je ocijenilo kao zadovoljavajuće, dok je 56 posto za daljnje jačanje gospodarskih veza s najjačim gospodarstvom u Europskoj uniji.

Istodobno, 67 posto sudionika ankete navelo je da manjinska vlada premijera Boruta Pahora, koju idućeg mjeseca u parlamentu čeka glasovanje o povjerenju, neće biti uspješna u provođenju tzv. strukturnih reformi koje u Europskoj uniji diktira upravo njemačka kancelarka, te da možda neće ni završiti svoj mandat.

Prema istoj anketi, ulogu Angele Merkel u nastojanjima da ojačaju euro i europska konkurentnost s odobravanjem gleda 70 posto Slovenaca, ali ih samo trećina podržava mirovinsku reformu koju je po "njemačkom modelu" želio provesti slovenski premijer, dok većina Slovenaca smatra da do smanjivanja visokog zaduženja i rezanja javnih izdataka može doći na druge načine, a ne produžavanjem radnog staža i životnog vijeka potrebnog za odlazak u mirovinu, pokazala je anketa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak će boraviti u kraćem "radnom" posjetu Sloveniji. Jedna od tema razgovora bit će dužnička kriza nekih članica Europske monetarne unije te prijedlozi Francuske i Njemačke kako dugoročno osigurati kredibilnost i stabilnost zajedničke europske valute.

Najavljujući njen posjet, Pahor je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao da u razgovoru s njemačkom kancelarkom želi doznati kakve se mjere od Slovenije očekuju kako bi ona ostala u "čvrstoj jezgri" 17 članica EU-a koje koriste euro te tako izbjegla perifernu zonu u kojoj su neke države s problemima vezanim za veliki dug i proračunske deficite, poput Grčke i Irske.

Pahor je izjavio da će njegova vlada unatoč sadašnjim političkim teškoćama inzistirati na reformama jer je to "pravi smjer" koji nema alternative.

"Učinit ću sve da Slovenija ostane u skupini naprednijih i ne previše zaduženih država, a ne da se nađe među zemljama koje zbog zaduživanja i rastrošnosti gube ekonomsku suverenost", rekao je Pahor u nedjelju na tradicionalnom godišnjem okupljanju svoje stranke u Opatjem selu blizu Nove Gorice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙