FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobar početak tjedna na europskim burzama

LONDON, 29. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, zahvaljujući snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke ostavio otvorenom mogućnost za uvođenje novih poticajnih gospodarskih mjera.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 10,00 sati 0,7 posto, na 925 bodova, nakon što je u petak pao 0,7 posto.

Frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 10,00 sati na dobitku više od 1,2 posto.

Premda nije najavio nove poticajne gospodarske mjere, čemu su se mnogi ulagači nadali, Bernanke je u svom govoru u petak ostavio otvorenom mogućnost za to na idućem sastanku čelnika središnje banke u rujnu.

Obujam trgovanja jutros nije velik, s obzirom da se na Londonskoj burzi zbog blagdana danas ne radi, a među najvećim je dobitnicima bankarski sektor. Cijene dionica Credit Suisse, Societe Generalea i UBS-a skočile su između 2,9 i 3,4 posto.

„Tržište je u području preprodanosti, pa cijene dionica rastu jer su pale prenisko, a ne zato što se nešto bitno promijenilo u fundamentima“, kaže Justin Urquhart Stewart, direktor u tvrtki Senevn Investment Management.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,6 posto, na 8.851 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙