FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama vlada nesigurnost

LONDON, 22. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim se burzama jutros trguje nesigurno zbog sve većeg straha od izbijanja nove recesije i prerastanja dužničke krize u eurozoni u novu krizu bankarskog sektora.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 906 bodova, nakon što je u petak potonuo 1,7 posto. Od početka ovog mjeseca izgubio je oko 16 posto, što je najveći mjesečni pad tog indeksa od njegovog uvođenja 1999. godine.

Frankfurtski DAX indeks bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, dok su londonski FTSE i pariški CAC indeks bili na dobitku između 0,6 i 1,3 posto.

„Tržište pokreću dvije emocije – strah i pohlepa – a posljednjih je tjedana prevladao strah. Ulagači se ponajviše plaše recesije, a niz makroekonomskih podataka ukazuje na ozbiljno usporavanje rasta gospodarstava“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Strahovanja da će usporavanje rasta gospodarstava izazvati pad potražnje za automobilima izazvala su jutros oštar pad cijena dionica proizvođača automobila.

Dionica BMW-a pojeftinila je više od 3 posto, dok je indeks sektor europskih automobilskih proizvođača oslabio 1,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1 posto, na 8.628 bodova, najnižu razinu u pet mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙