FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio prema euru i jenu uoči Bernankeova govora

LONDON, 26. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak oslabio prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta koja sada nestrpljivo očekuju govor predsjednika američke središnje bankwe radi mogućih naznaka novih poticaja za posustalo gospodarstvo.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,2 posto na 1,4395 dolara. Bio je u plusu i prema švicarskom franku, te se njime trgovalo po 1,1442 franka. Prema jenu je oslabio, i to jedan posto, kliznuvši na 110,35 jena.

Dolar je bio na istom postotnom gubitku prema jenu, kliznuvši na 76,66 jena. Prema franku bio je u plusu, te se njime trgovalo po 79,47 centima.

Bernanke će održati govor na godišnjem skupu u Jackson Holeu u Wyomingu tijekom poslijepodneva. Financijska tržišta oscilirala su ovoga tjedna ovisno o procjenama hoće li čelnik Feda signalizirati dodatne potpore posustalom američkom gospodarstvu.

Ocjenjuje se da najveće svjetsko gospodarstvo gubi dah a to je potvrdila i američka vlada, snizivši u petak procjenu o rastu BDP-a u drugom tromjesečju s 1,3 na jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Američka središnja banka zaključila je krajem lipnja drugi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, u okviru kojeg je otkupila državne obveznice za ukupno 600 milijardi dolara.

U sklopu takvih programa Fed za potrebe kupovine obveznica tiska novac, što bi trebalo sniziti prinose na obveznice i potaknuti ulagače da se okrenu drugoj imovini. Povećanje opskrbe smanjuje vrijednost dolara.

"Ako Bernanke signalizira da vjerojatno neće biti sklon poticanju gospodarstva kroz povećanje likvidnosti, dolar bi se mogao oporaviti. Ovisno o reakcijama Wall Streeta na takav signal, mogli bismo svjedočiti kupovini dolara", tumači Roberto Mialich iz UniCredita.

Iako je rast i dalje slab, čini se da Fedovi dužnosnici nisu pretjerano zabrinuti i neki su izrazili dvojbe u ispravnost novog ciklusa ublažavanja monetarne politike.

Tako je Bernanke zabilježio tri glasa protiv kada je u prvoj polovini mjeseca kazao da će Fed zadržati ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini blizu nule do 2013.

Stoga ekonomisti prognoziraju da će čelnik Feda u Wyomingu vjerojatno poručiti tek da je Fed spreman poduzeti mjere ako se stanje u gospodarstvu pogorša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙