FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: međusobne optužbe logoraša

OSIJEK, 26. kolovoza 2011.(Hina) - Predsjednik osječko-baranjske podružnice Hrvatske udruge logoraša (HUL) Tomislav Hajduković izjavio je danas u Osijeku kako je knjiga "260 dana", autora Marijana Gubine, nedavno predstavljena u sklopu obilježavanja dana sjećanja na zatočene i nestale u Domovinskom ratu, prepuna neistina te da je njezin autor obmanuo javnost, zbog čega će protiv njega podnijeti i kaznenu prijavu.

Na konferenciji za novinare Hajduković je ustvrdio kako je neistina da je Gubina prošao strahote logora već je, kako tvrdi, "čuo priče drugih logoraša i to stavio na papir", čime je obmanuo javnost i uvrijedio logoraše koji su prošli zlostavljanja u logorima.

Hajduković tvrdi kako je Gubina u svojoj knjizi dijelom koristio i iskaze logoraša već objavljene u knjizi "Kroz pakao u slobodu", koju je objavilo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL).

Ocijenio je kako Gubina u knjizi ne spominje ni jedan logor u kojem je bio, niti koje su ga osobe zlostavljale, dodavši kako je o ovome slučaju izvijestio ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, a protiv Gubine će podnijeti kaznenu prijavu i tražiti da se cijeli slučaj ispita.

Dodao je kako dio odgovornosti snose i čelnici HDLSKL-a, koji su, kako smatra, morali znati za ove činjenice.

Autor knjige Marijan Gubina u izjavi Hini odbacio je Hajdukovićeve tvrdnje, kazavši kako ga je u HDLSKL učlanio upravo Hajduković dok je bio čelnik županijske podružnice toga Društva, čijim se članom postaje nakon provjere iskaza i dokumentacije u statusu logoraša.

Kaže kako Hajduković očito nije pročitao njegovu knjigu, jer bi tada znao u kojim je logorima od kolovoza 1991. do travnja 1992. bio zatočen, a kako tvrdi, radilo se o tranzitnim i radnim logorima na području Dalja i Bobote.

Ocijenio je da Hajduković koji je, kako tvrdi, zbog niza malverzacija, izbačen iz HDLSKL-a, i protiv kojega je pokrenut sudski postupak, želi iskoristiti medije za svoj vlastiti publicitet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙