FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 14. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

VUKOVAR - Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježen je danas Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, u spomen na 14. kolovoza 1992. godine, kada je kod osječkog prigradskog naselja Nemetina provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu. Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak istaknuo je da je kroz srpske koncentracijske logore, kojih je bilo 70-tak, prošlo oko 30.000 hrvatskih zatočenika. "Tristotinjak logoraša ubijeno je u logorima dok se oko 2.400 vodilo kao nestalima", naveo je Rehak. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora također je rekao kako su, nakon poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora, najzaslužniji za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, sudionike akademije, pozdravio je saborski zastupnik Petar Mlinarić a u ime ime ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik ministarstvu Zoran Komar. Prikazan je kratki dokumentarni film o razmjeni logoraša kod Nemetina 1992. godine. Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara uručeno je priznanje HDLSKL, koje je u ime Fonda primila predsjednica Ljiljana Blažević. Obilježavanje Dana sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, nastavit će se kod osječkoga prigradskog naselja Nemetina, posvetom spomen-obilježja na mjestu gdje je 14. kolovoza 1992. provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu. Tada je iz srbijanskih logora, na privremeno okupiranim hrvatskim područjima i u Srbiji, oslobođeno 714 hrvatskih zatočenika - hrvatskih branitelja, policajaca i civila. Navečer će u Osijeku biti otvorena izložba fotografija "Sjećanje" te predstavljena knjige Marijana Gubine "260 dana" o stradavanju zatočenika u srpskim koncentracijskim logorima.

VUKOVAR - U Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, u bivšoj vojarni 204. vukovarske brigade, od 14. do 20. kolovoza održava se regionalni mirovni kamp za mlade u sklopu projekta "Odmor od rata-izgradnja mira", čiji su sudionici mirovni aktivisti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Prema riječima koordinatorice kampa za Hrvatsku Vanje Nedić, u radu kampa sudjeluje 70-tak mladih mirovnih ativista iz Vukovara, Tuzle, Srebrenice, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Sombora. "Cilj projekta je izgradnja mira, razumijevanja i tolerancije, te uspostava dijaloga i povezivanje mladih iz ratom zahvaćenih područja. Sudionici kampa, kroz niz radionica, pokušat će jedni drugima prenijeti iskustva koja su stekli na tim poljima", kazala je Nedić. Istaknula je kako projekt "Odmor od rata-izgradnja mira" na području bivše Jugoslavije djeluje od 1994. godine. Više od 4000 djece i mladih ljetovalo je u Živogošću, Drveniku i Neumu u sklopu projekta, te sudjelovalo na kampovima u Somboru, Tuzli i Gornjem Vakufu – Uskoplju. Projekt financira Odbor za osnovna prava i demokraciju iz Njemačke.

ŠIBENIK - Prvi glazbeno-ekološki festival Terraneo koji je noćas završio u Šibeniku potpuno je uspio i nadmašio sva očekivanja, ocjena je organizatora, publike i glazbenika. Oko 120 izvođača iz samog vrha svjetske i domaće nezavisne rock i pop scene u pet dana trajanja festivala privuklo je više od 35 tisuća posjetitelja iz Hrvatske, susjednih zemalja i drugih dijelova Europe. Koncertni promotor i jedan od organizatora Mate Škugor izuzetno je zadovoljan uspjehom prvog izdanja Terranea. "Ovo je iznad naših očekivanja. Uspjeli smo nemoguće. Bez velikih sponzora, razvikanih komercijalnih imena i skupe reklame napravili smo veliki festival s puno publike i sjajnom atmosferom", izjavio je Hini Škugor. Idejni začetnik Terranea, koji je dosad organizirao oko 800 malih, klupskih koncerata, priznaje da nije nikad volio velike sponzorirane festivale upravo zbog konzumerizma koje velike korporacije nameću u nastojanju da glazbeni događaj iskoriste za prodaju svojih proizvoda. "Nama je važnije da festival ima toplinu, duh, opuštenu atmosferu i prijateljski odnos između posjetitelja, izvođača i organizatora - i Terraneu je to uspjelo", kazao je Škugor koji posebno ističe važnost komunikacije s publikom. Organizatori Terranea su za svo vrijeme pripreme festivala putem Facebooka, foruma i drugih internetskih društvenih mreža bili u kontaktu s publikom i izravno razmjenjivali informacije, želje, prijedloge. Tako su svjetske indie rock zvijezde, grupa The National, neposredno nakon sjajnog šibenskog nastupa, na svom Facebook profilu napisali "Volimo Hrvatsku. Hvala, ponovno". Ta je grupa, koju je Mate Škugor već četvrti puta doveo u Hrvatsku, na svojoj Facebook stranici objavila i fotografiju na kojoj članovi uživaju sunčajući se na hridima šibenskog arhipelaga.

ZAGREB - Blagdan Velike Gospe, odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, sutra će se tradicionalno slaviti u hrvatskim marijanskim svetištima - Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Ilači, Splitu i na riječkom Trsatu. Desetci tisuća hodočasnika i ove se godine očekuju u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje će središnje misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca tradicionalno predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije slavit će se i u Sinju, najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske, u kojemu se Gospa posebno štuje kao nebeska zaštitnica grada. Tradicionalnu procesiju gradskim ulicama sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske te svečanu misu predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. U aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta središnje misno slavlje predvodit će đakovačko-osječki nabiskup i metropolit Marin Srakić, a u svetištu Gospe Ilačke u Ilači đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić. U svetištu Majke Božje Trsatske svečano euharistijsko slavlje sa svečanom procesijom predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu, u zavjetnom marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće poslijepodne od splitske katedrale gradskim ulicama do svetišta Gospe od Pojišana, ispred kojega će misu na otvorenom predvoditi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. I u preostalih oko 1160 hrvatskih marijinskih svetišta i crkava očekuje se mnoštvo vjernika i hodočasnika.

VALPOVO - Na Dravi, između Valpova i Belišća, tijekom ribolova jučer popodne utopio se 58-godišnji ribolovac, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava (PU). Na zasad neutvrđen način 58-godišnjak je pao u Dravu, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je u blizini njegovog ribolovnog mjesta. Očevid na mjestu nesreće obavili su službenici valpovačke Policijske postaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙