FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oštro pale, euro slabi

TOKYO, 19. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer ulagači strahuju od nove recesije u SAD-u, ali i da će dužnička kriza u eurozoni izazvati krizu tamošnjeg bankarskog sustava.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok je južnokorejski Kospi indeks potonuo više od 6 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Australiji pali su između 2,8 i 3,2 posto, a u Šangaju oko 1,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 3,3 posto.

Slabi makroekonomski podaci s američkog tržišta rada i iz industrije ojačali su strahovanja ulagača od nove recesije u SAD-u, pa su jučer cijene dionica na Wall Streetu potonule više od 3,5 posto, što je i azijske ulagače jutros natjeralo na rasprodaju dionica.

„Podaci iz SAD-a ukazuju na najgoru moguću kombinaciju za gospodarstvo, usporavanje rasta ekonomije uz jačanje inflacije. To, dakako, negativno utječe na raspoloženje na azijskim burzama“, kaže Frances Cheung, analitičarka u banci Credit Agricole.

Zabrinjava i situacija u europskom bankarskom sustavu jer bi širenje dužničke krize u eurozoni moglo nanijeti velike gubitke financijskim institucijama. Jučer je objavljeno da je jedna banka iz eurozone, koja nije imenovana, od Europske središnje banke dobila kredite od ukupno 500 milijuna eura u samo tjedan dana.

Zbog toga su pod pritiskom europska tržišta novca, a europske su banke spremne platiti više za dolarske kredite, što podsjeća na crne dane iz 2008. godine, kada je na vrhuncu financijske krize bankrotirala banka Lehman Brothers.

„Jasno je da su za banke iz eurozone teška vremena za dobivanje kredita, no situacija još nije alarmantna“, kaže Joe D'Angelo, direktor za tržište novca u Prudential Fixed Income fondu.

Zabrinutost za europske banke odrazila se i na kineske. Cijena dionice Bank of China pala je jutros 3,5 posto, dok je dionica Industrial and Commercial Bank of China, najveće svjetske banke pod tržišnoj vrijednosti, pojeftinila 3,7 posto.

Pod snažnim je pritiskom i energetski sektor jer je, nakon jučerašnjeg pada za više od 5 dolara, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros oslabila daljnjih 1,5 dolara, na 80,80 dolara po barelu.

Cijena dionice PetroChina, najveće kineske naftne kompanije, pala je 3,7 posto, a China National Offshore Oil Corpa i australskog Energy Resoucesa više od 4 posto.

Strahovanja od izbijanja bankarske krize u eurozoni izazvala su na valutnim tržištima pritisak na euro. Njegov je tečaj jutros pao na 1,4310 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,4400 dolara.

U odnosu na švicarsku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 1,1390 na 1,1345 franaka.

Dolar je, pak, ojačao prema švicarskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 0,7905 na 0,7940 'švicaraca'.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće oko 76,50 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙