FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: promjene u dijagnostici visokog tlaka

LONDON, 24. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Kontinuirano mjerenje vrijednosti krvnog tlaka tijekom 24 sata umjesto jednokratnog mjerenja u ordinaciji bitno je bolji način da se utvrdi tko za liječenje visokog tlaka treba lijekove, pokazuje britansko istraživanje objavljeno u srijedu.

Te zaključke odmah je prihvatio britanski Nacionalni institut za zdravlje i uključio ih u svoje preporuke kako dijagnosticirati i liječiti povišeni tlak.

U kontinuiranom mjerenju pacijent je priključen na automatski tlakomjer koji tijekom 24 sata mjeri tlak svakih pola sata danju i svaki sat noću. Stručnjaci upozoravaju da je to puno bolje od jednokratnog mjerenja prilikom dolaska u ordinaciju jer se tada tlak može prikazati višim zbog nervoze pacijenta. U Britaniji je to poznato kao "učinak liječničke kute".

"Ambulantno mjerenje omogućava bolji odabir liječenja" kaže Richard McManus sa Sveučilišta u Birminghamu koji je vodio istraživanje.

"To dugoročno štedi novac i učinkovitije je i stoga će biti bolje i za pacijente i za liječnike", dodao je.

Bryan Williams s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Leicesteru koji vodi odbor za preporuke britanskog Instituta za zdravlje kaže da bi promjena u preporukama mogla utjecati na liječenje milijuna Britanaca a zaključci bi mogli utjecati i na ostali dio svijeta.

Oko milijardu ljudi u svijetu ima povišeni krvni tlak koji je jedan od značajnijih faktora u razvoju kardiovaskularnih bolesti, vodećih uzroka smrti u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙