FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PRIŠTINA - Više od sedamdeset hrvatskih gospodarstvenika, koji predstavljaju 45 vodećih hrvatskih firmi, sudjeluje na gospodarskom forumu u Prištini. Ponajviše se razgovara o uvjetima investiranja, te o novim poslovima s kosovskim tvrtkama. O važnosti gospodarske suradnje Hrvatske i Kosova govorila je u Prištini i premijerka Jadranka Kosor. Istakla je da sve hrvatske tvrtke koje su prisutne već na Kosovu imaju odlična iskustva. "Kosovo je država s tržišnim gospodarstvom i dobrodošli su investitori iz svih zemalja”, kazao je kosovski premijer Hashim Thaci, koji je pozdravio gospodarstvenike na hrvatsko-kosovskom gospodarskom forumu. Tachi je posebno pozvao investitore iz Hrvatske da dođu na Kosovo i da će imati podršku kosovske vlade. "Svi su dobrodošli", istaknuo je premijer. Za vrijeme boravka premijerka Kosor u Prištini potpisana su i ugovor dviju vlada o međunarodnom cestovom prijevozu putnika i tereta. Premijerka Kosor je ocijenila da će ovaj ugovor otvoriti nove mogućnosti i za gospodarsku suradnju dviju država. Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor boravi u pratnji brojnog gospodarskog izaslanstva u srijedu u jednodnevnom službenom posjetu Kosovu.

BEČ - Austrija je u srijedu naglasila da će od Grčke tražiti jamstva za svoj kredit u sklopu međunarodnog paketa pomoći, budući da je Finska već postigla takav dogovor s vladom u Ateni, što dodatno pojačava neizvjesnost u vezi s europskim planom za spas Grčke. Finci su prošlog tjedna postigli dogovor sa Atenom o gotovinskim jamstvima za finski udio u drugom međunarodnom paketu pomoći ukupne vrijednosti 109 milijardi eura. Ostale zemlje eurozone, među kojima i Njemačka, protive se takvom sporazumu, jer bi on zahtijevao nove kredite za pomoć Ateni. Nizozemska, Slovenija, Slovačka i Austrija upozorile su u međuvremenu da će zatražiti slične uvjete za svoje kredite ukoliko se finsko-grčki dogovor ne poništi ili ne promijeni. Austrijska ministrica financija Maria Fekter izjavila je tako da će zatražiti od ministara financija Europske unije da se iste odredbe o jamstvima primjenjuju na sve zemlje koje sudjeluju u financiranju pomoći Grčkoj. Finski sporazum moraju odobriti sve države članice. Finska ministrica financija Jutta Urpilainen naglasila je pak da njezina vlada neće uzmaknuti. "Njemačka neće, govoreći vrlo općenito, biti u mogućnosti odobriti rješenje koje jednu zemlju dovodi u povlašteni položaj u odnosu na sve ostale", rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel..

LONDON - Švicarski franak ojačao je u srijedu prema euru i dolaru na međunarodnim tržištima valuta, jer su ulagači odlučili iskušati odlučnost švicarske središnje banke da ograniči jačanje nacionalne valute, a priželjkuju i sigurna utočišta za kapital. Euro je tako oko podneva oslabio prema franku 0,6 posto, na 1,1379 franaka, a nakratko je kliznuo i na 1,1371 franak. Dolar je također bio u minusu prema švicarskoj valuti, i to 0,5 posto, kliznuvši na 78,77 centima. Ponovno se raspirio i strah od eskalacije dužničke krize u eurozoni, nakon što je nekolikio članica, uključujući Finsku i Austriju, zatražilo od Grčke jamstva za njihove kredite u sklopu međunarodnog paketa pomoći. Takvo je raspoloženje potaknulo ulagače da traže utočište za kapital u sigurnijoj imovini, poput franka i jena. Euro je ipak ojačao prema dolaru oko 0,2 posto, na 1,4470 dolara, zahvaljujući postojanoj potražnji azijskih ulagača.

LONDON/ZAGREB - Agencija Standard & Poor's snizila je u srijedu rejting Makedonije za dugoročno zaduživanje u lokalnoj valuti s 'BB+' na 'BB' kako bi ga u sklopu promijenjene metodologije ocjenjivanja izjednačila s rejtingom za zaduživanje u inozemnoj valuti. Ujedno je potvrđen važeći makedonski rejting za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'BB'. Potvrđeni su i rejtinzi za kratkoročno zaduživanje 'B' i ocjena transfera i konvertibilnosti 'BB+'. Prognoza je stabilna. U sklopu promjene metodologije agencija smanjuje razlike u rejtinzima za zaduživanje zemalja u lokalnoj i inozemnoj valuti, ako ih već nije svela na nulu. To izjednačavanje u Standard&Poor'su obrazlažu pojačanom globalizacijom tržišta, zbog koje vlade u slučaju restrukturiranja duga nisu prisiljene pomno vagati hoće li se zaduživati u inozemnoj ili u domaćoj valuti. Makedonski denar vezan je za euro pa je makedonski rejting za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti izjednačen s onim za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti. Prognoza za Makedoniju je stabilna i odražava mišljenje agencije da bi se njezin rejting mogao popraviti ako vlada u Skoplju riješi strukturalne probleme koji ograničavaju rast, uključujući manjkavu infrastrukturu, nepouzdanu proizvodnju energije i visoku nezaposlenost.

LONDON - Europska unija mogla bi predložiti produljenje Protokola iz Kyota i osigurati budućnost Mehanizma čistog razvoja (CDM) nakon 2012., kazali su pregovarači. Dužnosnici zemalja članica EU-a kroz sljedećih će nekoliko tjedana razgovarati o tome treba li formalno poduprijeti plan o produljenju Protokola iz Kyota koji datira iz 1997., pod uvjetom da on traje do 2018. i da se zamijeni jedinstvenim globalnim sporazumom koji bi uključio ograničavanje emisija stakleničkih plinova svih velikih država zagađivača. Ako se svih 27 zemalja članica složi, EU bi mogao objaviti taj plan na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Južnoafričkoj Republici u studenom, što bi bio dio pokušaja da se prevlada četverogodišnji zastoj oko budućnosti Protokola iz Kyota i o tome kako se uhvatiti ukoštac s dugogodišnjim problemom zaustavljanja klimatskih promjena. Takav bi ugovor mogao ojačati i povjerenje u CDM, jedan od mehanizama protokola iz Kyota. EU nije sklon pristati na produljenje Kyota bez snažnog obećanja drugih velikih zagađivača, poput SAD-a, Kine i Indije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙