FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 11. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svjetskog gospodarstva do 17,30 sati.

LONDON - Cijena nafte pala je u četvrtak na londonskom tržištu ispod razine od 106 dolara za barel temljem straha investitora da bi se europska dužnička kriza mogla preliti na Francusku i naškoditi globalnom gospodarskom rastu. Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je 95 centi na 105,73 dolara. Na američkom tržištu smanjila se za 41 cent na 82,48 dolara za barel. Tjedni podaci američke vlade o zalihama pokazali su pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 5,23 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast za 1,5 milijuna barela. Neizvjesnost oko ekonomskih izgleda teško je početkom kolovoza pogodila cijene nafte, koje su u Londonu pale s oko 117 dolara za barel ispod razine od 100 dolara početkom ovog tjedna. Iako su se u međuvremenu oporavile, skočivši u utorak oko četiri posto, mnogi analitičari i dalje smatraju da su izgledi svjetske potražnje za naftom vrlo neizvjesni. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 101,20 dolara, što znači da je bila 33 centa niža nego dan ranije.

FRANKFURT - Europski regulator financijskih tržišta ESMA pozorno prati aktualne snažne oscilacije cijena bankovnih dionica na tržištima i stalno je u kontaktu s regulatorima članica Europske unije, poručio je glasnogovornik tog tijela. "Regulatori pomnije prate oscilacije i stabilno funkcioniranje tržišta", kazao je glasnogovornik Europske agencije za vrijednosnice i tržišta ESMA. Francuske banke potaknule su u četvrtak pad europskih burzovnih indeksa u trgovini koja je bila obilježena snažnim oscilacijama cijena dionica. U srijedu su glasine o sniženju francuskog kreditnog rejtinga, proširenju programa pomoći Grčkoj koje bi naškodilo francuskim bankama i vladinoj pomoći Societe Generaleu, uzrokovale snažan pad vrijednosti dionice te banke.

LISABON - Predstavnici Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda završit će u petak prvi pregled portugalskog programa štednje, kazao je izvor iz Europske komisije za Reuters. "Misija završava sutra, kao što je i planirano, objavom informacija na kraju. Nema problema, ostalo je samo nekoliko operativnih pitanja", rekao je izvor. Izaslanstvo, za koje se očekivalo da će u Lisabonu raditi dva tjedna, počevši od 1. kolovoza, odlučit će o isplati druge tranše kredita iz programa pomoći ukupne vrijednosti 78 milijardi eura. Analitičari ne očekuju nikakve probleme, a lokalni mediji tvrde da sve upućuje na to da će nova vlada desnog centra, koja je preuzela vlast u lipnju, proći prvi test. Prema uvjetima sporazuma, Portugal mora u ovoj godini smanjiti proračunski manjak na 5,9 posto BDP-a, smanjiti potrošnju, povećati poreze, te provesti privatizaciju i strukturne reforme, posebice na tržištu rada. Deficit se mora postepeno smanjiti na tri posto BDP-a u 2013.

RIM - Talijanski ministar gospodarstva i financija Giulio Tremonti založio se da Italija ispuni zahtjeve Europske središnje banke o temeljitim gospodarskim reformama u zamjenu za zaštitu od dužničke krize u eurozoni. U govoru pred odborom talijanskog parlamenta Tremonti je kazao da je vlada spremna poduzeti mjere kako bi utrla put pojačanom tržišnom usmjeravanju gospodarstva, ali još izrađuje detaljne planove za uravnoteženje proračuna do 2013. "Moramo usvojiti jako snažan paket fiskalnih prilagodbi za ovu i za narednu, te za 2013. godinu. Detaljne brojke još se utvrđuju", kazao je ministar. Ministar je kazao da su partneri, uključujući Europsku središnju banku te Njemačku i Francusku izrazili zadovoljstvo ubrzavanjem proračunskih planova, ali i zatražili dodatne mjere za poticanje gospodarskog rasta. Oni uključuju privatizaciju lokalnih javnih usluga, fleksibilnije ugovore o radu i blaže propise o zapošljavanju i otpuštanju, kako bi se 'omekšala' kruta tržišta rada i smanjenje plaća u javnom sektoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙