FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

LONDON - Rast gospodarstva eurozone ustalio se u kolovozu na najnižoj razini u gotovo dvije godine, procijenio je Markit, upozorivši da slabljenje inozemne potražnje i sve izraženije bojazni za gospodarske prognoze nagrizaju gospodarsku klimu u Europi. Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone ostao je u ovom mjesecu nepromijenjen u odnosu na srpanj, na 51,1 bodu, što je ujedno njegova najniža vrijednost u gotovo dvije godine, ističu u Markitu. Uslužni sektor u kolovozu je zabilježio najslabiji rast aktivnosti od rujna 2009. dok je industrijski sektor stagnirao prvi puta u više od dvije godine.

PARIZ - Neki od najbogatijih Francuza, uključujući nasljednicu kozmetičkog carstva L'Oreala i čelnika naftnog giganta Totala, pozvali su u utorak vladu da ih oporezuje kako bi pomogli u rješavanju financijskih problema države. U peticiji objavljenoj na internetskoj stranici časopisa Le Nouvel Observateur, direktori 16 kompanija i super bogatih pojedinaca pozvali su na uvođenje posebnog doprinosa koji bi plaćali bogataši, a koji istovremeno ne bi naštetio tokovima novca. Peticija je uslijedila nakon nedavna poziva američkog multimilijardera Warrena Buffeta američkim vlastima da povećaju poreze njemu osobno i ostalim bogatašima kako bi i oni doprinijeli mjerama štednje. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy planira ukinuti neka porezna izuzeća koja pogoduju bogatima, kako bi namaknuo dodatnih pet do 10 milijardi eura u proračunu za 2012.

MANNHEIM - Gospodarska klima u Njemačkoj naglo se pogoršala u kolovozu, objavio je ugledni institut ZEW, ukazujući na strah od recesije u Sjedinjenim Državama, ali i na zabrinutost zbog usporavanja njemačkog rasta. Indeks ZEW strmoglavio se u kolovozu za 22,5 bodova i sada iznosi minus 37,6 bodova, izvijestio je Centar za ekonomska istraživanja (ZEW) sa sjedištem u Mannheimu. Očekivanja financijskih stručnjaka i institucionalnih ulagača za narednih šest mjeseci pomutio je strah od recesije u SAD-u, poduprt sniženjem američkog kreditnog rejtinga početkom mjeseca, tumače u institutu. Raspoloženje dodatno pritišće nastavljena dužnička kriza u eurozoni ali i snažno usporavanje njemačkog gospodarskog rasta u Njemačkoj u drugom tromjesečju.

PEKING - Kineska industrijska proizvodnja pala je u kolovozu drugi mjesec zaredom, pokazali su prvi podaci banke HSBC koja je ipak istaknula blagi oporavak u odnosu na prethodni mjesec. HSBC-ov preliminarni indeks menadžera nabave porastao je u kolovozu na 49,8 bodova, sa srpanjska 49,3 boda, što je bila njegova najniža razina u 28 mjeseci i prvi pad proizvodnje u godinu dana. Podaci su pokazali brži rast troškova sirovina u ovom mjesecu i pad novih izvoznih narudžbi zbog produbljenih gospodarskih problema u Sjedinjenim Državama i Europi. "Kineska trgovinska razmjena s inozemstvom suočena je sa slabljenjem inozemne potražnje i povećanim troškovima ali i sve većom konkurencijom", konstatirao je pomoćnik kineskog minsitra trgovine Jiang Yaoping u službenom priopćenju.

PEKING - Kina, koja je uložila milijarde američkih dolara u Libiju, izrazila je u utorak želju da nastavi poslovati u toj zemlji, osobito u naftnom sektoru, dok je službeni kineski dnevni list ocijenio da bi Zapad trebao "počistiti nered" koji je izazvao u Libiji. Kina je izrazila želju da s Libijom nastavi "uzajamno korisne" gospodarske i trgovinske veze, jer je uložila milijarde dolara u njezine željeznice, naftu i telekome. Kinesko ministarstvo trgovine podsjetilo je da je pobuna u Libiji, koja je počela u veljači, nanijela štetu tim ulaganjima. "Nedavne promjene u Libiji imale su utjecaj na naša ulaganja", rekao je Wen Zhongliang, zamjenik direktora ministarstva. "Kina je spremna raditi s međunarodnom zajednicom i igrati pozitivnu ulogu u budućoj obnovi Libije", objavilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

WASHINGTON - Trgovina uslugama mogla bi potaknuti rast u zemljama potpisnicama Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) ako otklone trgovinske prepreke i ograničenja, tvrdi se u studiji Svjetske banke pod naslovom "Prepreke trgovini uslugama u regiji CEFTA-e". Studija ukazuje na različite prepreke javnih politika koje i dalje ograničavaju širenje trgovine uslugama i time koče sposobnost zemalja jugoistočne Europe da povećaju korist od većeg regionalnog uslužnog tržišta, kaže se u priopćenju Svjetske banke. Usluge imaju najveći udio u gospodarstvima svih zemalja CEFTA-e, a taj se udio i dalje povećava. Usluge prosječno čine više od dvije trećine bruto dodane vrijednosti u regiji. Zemlje CEFTA-e u značajnoj su mjeri napredovale s obzirom na otvaranje svog uslužnog tržišta, međutim, neka ograničenja i dalje postoje u svim zemljama, navodi Borko Handjiski, ekonomist Svjetske banke za regiju Europe i srednje Azije i suautor studije. Najveća su ograničenja u pravnom sektoru u kojemu je pružanje usluga, osim savjetodavno-pravnih, ograničeno na državljane zemlje.

ZUERICH - Švicarska banka UBS planira ukinuti oko 3.500 radnih mjesta, od čega gotovo polovinu u investicijskom ogranku, kako bi do kraja 2013. smanjila troškove za oko dvije milijardi franaka godišnje. Ukidanje radnih mjesta najavljeno je već prošlog mjeseca, prilikom objave neočekivano slabe dobiti u drugom tromjesečju zbog lošeg rezultata u poslovanju s obveznicama. Poput konkurentske grupe Credit Suisse AG, i UBS muku muči s povećanim regulatornim troškova i jakim frankom, koji mu nagrizaju dobit. "Cilj najavljenih mjera je da se poboljša efikasnost poslovanja. UBS će i dalje budno kontrolirati troškovnu osnovicu i istodobno nastaviti ulagati u područja na kojima bilježi rast", stoji u bančinom priopćenju.

WASHINGTON - Predsjednik agencije Standard & Poor's Deven Sharma dao je ostavku samo nekoliko tjedana nakon što je ta agencija snizila američki prestižni AAA kreditni rejting i izazvala turbulencije na glabalnim tržištima, objavila je matična kompanija agencije. Sharmu, koji će u kompaniji preuzeti drugu poziciju da bi je krajem godine napustio, zamijenit će Douglas Peterson, glavni operativac banke Citibank. Američko ministarstvo pravosuđa trenutno vodi istragu o metodama koje agencija primjenjuje pri ocjenjivanju vrijednosnica utemeljenih na hipotekarnim kreditima. Pedesettrogodišnji Peterson preuzet će položaj predsjednika S&P-a 12. rujna, priopćila je krovna kompanija Standard & Poor'sa MCGraw-Hill.

TOKIO - Japanski premijer Naoto Kan rekao je u utorak na sastanku vlade da će vlada vjerojatno podnijeti ostavku 30. kolovoza, rekao je japanski ministar ekonomije Kaoru Yosano. Ostavka vlade otvorit će put za izbor novog, šestog premijera otkako je Junichiro Koizumi okončao svoj petogodišnji mandat 2006. Vladajuća Demokratska stranka Japana planira izabrati novog čelnika 29. kolovoza, što će otvoriti put za parlamentarnu potvrdu novog premijera i izbor novog kabineta.

BERLIN - Njemački proizvođač rasvjetnih tijela Osram objavio je u ponedjeljak da je podnio tužbu u Južnoj Koreji protiv industrijskih divova LG-a i Samsunga zbog kršenja patenta. U Osramu, ogranku njemačke industrijske grupe Siemens, tvrde da su dvije južnokorejske kompanije prekršile patente za LED rasvjetna tijela, koja se sada naveliko koriste u televizorima i ekranima kompjutera. "Mi poštujemo vlasnička prava drugih tvrtki i očekujemo isto od drugih sudionika na tržištu", navodi se u izjavi Alda Kampera, izvršnog direktora Osram Opto Semiconductorsa. Njemačka tvrtka traži da se zabrane proizvodi koji koriste spornu LED rasvjetu, a potražuje i odštetu i kamate. Također se nada poništenju LG-ovih i Samsungovih patenata.

BERLIN - Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen (VW) izvijestio je da je podnio Europskoj komisiji formalni zahtjev za spajanje s proizvođačem teških kamiona MAN. Dozvola za spajanje, koju u VW-u pouzdano očekuju u drugoj polovici godine, trebala bi dovesti do povezivanja MAN-a s VW-ovim brandom Scania, čime bi se stvorila nova velika kompanija u sektoru kamiona. Spajanje VW-a i MAN-a, u kojem VW drži 55,9 posto glasačkih prava, već su odobrila regulatorna tijela u Njemačkoj, Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama i sedam drugih zemalja, navodi se u priopćenju. "Nakon dobivanja svih potrebnih regulatornih odobrenja i naknadnog davanja obvezne ponude tješnja suradnja MAN-a Scanije i Volkswagena može osigurati značajnu sinergiju u području nabave, razvoja i proizvodnje", dodaje se u priopćenju.

LONDON - Cijena sirove nafte na londonskom tržištu porasla je u utorak, poduprta boljim od očekivanja podacima o proizvodnji u Njemačkoj i Kini, te nesigurnošću u Libiji, gdje su vladine pristaše organizirale protunapad. Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 42 centa na 108,78 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 1,21 dolar i iznosila je 85,63 dolara. "Moglo bi potrajati prije nego što nafta ponovno poteče iz Libije“, upozorava John Vautrain iz tvrtke Purvin & Gertz. „U ponedjeljak je vladala euforija. No, cijela zemlja još nije u potpunosti mirna i nema organiziranu vladu. Puno toga nedostaje“, dodao je. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 103,84 dolara, što znači da je bila 48 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Proizvođači automobila prednjačili su u utorak među dobitnicima na europskim tržištima dionica, pri čemu su ulagače ohrabrili najnoviji kineski podaci i nada da će američki Fed pokrenuti novi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

Indeks Londonske burze Ftse ojačao je tako oko podneva 1,2 posto na 5.154 boda. Na istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, dosegnuvši 3.089 bodova. Frankfurski DAX bilježio je plus od 1,5 posto i iznosio je 5.556 bodova. Tržišta je u utorak ohrabio podatak koji je pokazao usporavanje pada kineske industrijske proizvodnje u kolovozu. "Tržište će dobro primiti svaki podatak koji makar nagovijesti da nije blizu smak svijeta. Podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji bili su bolji nego što se očekivalo", tumači Ian Richards iz RBS-a.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, nakon četiri tjedna oštrog pada i trgovalo se oprezno, jer ulagači zbog recesijskih prijetnji nisu spremni na veće rizike. Dow Jones indeks ojačao je 37 bodova, ili 0,34 posto, na 10.854 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 1.123 boda, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 2.345 bodova. Obujam trgovanja na NYSE, American Stock Exchangeu i Nasdaqu iznosio je 8,4 milijarde dionica, dok je proteklih tjedana dosezao i 16 milijardi. Zajedno s tehnološkim, jučer je poraslo šest od 10 sektora S&P indeksa. Pod pritiskom je, međutim, bio financijski sektor. Najviše je, gotovo 8 posto, potonula cijene dionice Bank of America, nakon što je ta banka prošloga tjedna najavila otpuštanje 3.500 zaposlenika.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer su ulagače ohrabrili podaci o daljnjem snažnom rastu kineskog gospodarstva, dok se cijena zlata, po prvi puta u povijesti, probila iznad razine od 1.900 dolara. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok je južnokorejski Kospi skočio više od tri posto. U Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Australiji cijene su dionica porasle između 0,4 i 1,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 1,5 posto. Na burzama i dalje vlada oprez, jer se ulagači plaše recesije u SAD-u i Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙