FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači traže utočište u valutama s nižim prinosima; franak i jen na dobitku

LONDON, 8. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Švicarski franak i japanski jen ojačali su u ponedjeljak prema euru i dolaru budući da ulagači traže sigurna utočišta za kapital nakon što je agencija Standard & Poor's snizila američki kreditni rejting.

Euro je tako oslabio prema švicarskom franku više od jedan posto, spustivši se na 1,0841 franak. Na istom je postotnom gubitku bio i prema jenu, kliznuvši na 110,67 jena.

Dolar je nakratko potonuo na rekordno nisku vrijednost prema švicarskom franku od 74,80 centima, da bi se naknadno stabilizirao na 76,20 centima. Bio je na gubitku i prema jenu, i to 0,7 posto, spustivši se na 77,84 jena.

Ulagači rasprodaju rizičniju imovinu i traže utočište za kapital u onoj s nižim prinosima, poput švicarskog franka i japanskog jena, nakon što je agencija Standard & Poor's krajem prošlog tjedna snizila američki kreditni rejting s 'AAA' na 'AA+'.

Ta je odluka narušila status dolara kao sigurne valute u nesigurnim vremenima.

Europska središnja banka pokušava pak poduprti euro i obuzdati dužničku krizu u eurozoni odlukom o proširenju programa kupovine obveznica na one talijanske i španjolske.

Njezina odluka nije uspjela raspršiti nepovoljno raspoloženje na financijskim tržištima, koja strahuju da se dužnička kriza polako širi i na zemlje u samoj jezgri eurozone. Stoga analitičari procjenuju da bi euro mogao nastaviti slabiti.

"Smatra se da kupovina talijanskih ili španjolskih obveznica neće sama po sebi ublažiti strukturalne probleme ni u jednom od ta dva gospodarstva", tumači Jeremy Stretch iz CIBC Marketsa.

Analitičari također napominju da je potražnja za frankom i jenom poduprla prijetnju švicarskih i japanskih monetarnih vlasti intervencijom na tržištima novca, zbog nepovoljnog utjecaja na izvoz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙