FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, dolar pod pritiskom

TOKYO, 29. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok je tečaj dolara prema japanskoj valuti zaronio na najnižu razinu u četiri mjeseca jer i dalje nema napretka u Washingtonu po pitanju povećanja državnog zaduživanja.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu gotovo 1 posto.

Napori političara u Washingtonu još nisu urodili napretkom u rješavanju dužničke krize SAD-a. Jučer je Zastupnički dom Kongresa trebao glasati o prijedlogu republikanaca o smanjenja proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države, no zbog protivljenja u vlastitim redovima, glasanje je odgođeno.

Zbog toga su na Wall Streetu cijene dionica jučer pale četvrti dan zaredom, a to je loše utjecalo i na azijske ulagače.

Kako u Washingtonu nema napretka, američka je valuta pod pritiskom. Jutros je tečaj dolara na azijskim tržištima valuta zaronio na 77,49 jena, novu najnižu razinu u četiri mjeseca, dok se jučer u ovo doba kretao oko 77,60 jena.

Kako jačanje jena ne odgovara japanskim izvoznicima, a time ni tamošnjem gospodarstvu, japansko ministarstvo financija upozorilo je jutros da se pažljivo prate kretanja na valutnim tržištima. A to znači da je moguća intervencija kako bi se spriječilo daljnje jačanje jena.

U odnosu, pak, na europsku valutu dolar je ojačao, pa je cijena eura pala s jučerašnjih 1,4370 na 1,4295 dolara.

Slabljenje eura posljedica je strahovanja ulagača da će dužnička kriza zahvatiti Italiju. Jučer su prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice dosegnuli najvišu razinu u 11 godina.

Euro je dodatno pritisnulo jutrošnje priopćenje rejting agencije Moody's da je stavila na razmatranje Aa2 kreditni rejting Španjolske radi mogućeg sniženja.

Zbog toga je tečaj eura oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa je skliznuo s jučerašnjih 111,75 na 110,80 jena, dok je u odnosu na švicarsku valutu pao s 1,1505 na 1,1440 'švicaraca'.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙