FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori strahuju od pada kreditnog rejtinga SAD-a

NEW YORK, 2. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na negativan početak današnjeg trgovanja na Wall Streetu, jer podizanje granice zaduživanja Bijeloj kući nije ublažilo strah investitora od mogućeg smanjivanja kreditnog rejtinga SAD-a.

Terminski Dow Jones indeks u 13,00 sati bio je u minusu 30 bodova, a tehnološki Nasdaq 9 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 4,8 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Iako je izvjesno da će prijedlog podizanja granice zaduživanja Bijeloj kući i smanjivanje proračunske potrošnje za 2.4000 milijardi dolara u idućih 10 godina dobiti zeleno svjetlo i u Senatu, mnogi investitori pribojavaju se da to neće biti dovoljno da zadovolji agencije za kreditne rejtinge.

Očekuje se da bi mogle sniziti vrhunski AAA rejting SAD-a, i automatski povećati troškove zaduživanja najvećem svjetskom gospodarstvu.

Dužnička kriza u eurozoni također je ponovno ušla u fokus investitora, nakon što je francuska banka BNP Paribas objavila da mora otpisati 768,3 milijuna dolara zbog dužničkih problema Grčke.

U Europi su cijene osiguranja od neplaćanja po talijanskim i španjolskim obveznicama, odnosno CDS-ovi danas dosegnuli rekordno visoke razine.

Talijanski petogodišnji CDS-ovi povećani su za 0,24 postotnih bodova na 3,55 postotnih bodova, a španjolski na 4,18 postotnih bodova, s 3,86 u ponedjeljak.

Europski burzovni indeksi u minusu su 0,5 posto, pri čemu londonski Ftse indeks trenutno iznosi 5.741 bod, frankfurtski DAX 6.916 bodova, a pariški CAC 3.569 bodova.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podatka o osobnim primanjima Amerikanaca i potrošnji u lipnju, te indeks potrošačkih cijena.

Ujedno, proizvođači automobila objavit će prodajne rezultate za srpanj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙