FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 16. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SEUL

Pjongjang je u utorak zaprijetio "totalnim ratom" na Korejskom poluotoku dogodi li se i najmanji izgred tijekom već tradicionalne zajedničke vojne vježbe koju svake godine održavaju Sjedinjene Države i Južna Koreja. "Korejski poluotok je zahvatila najgora kriza u njegovoj povijesti. I najmanji izgred može biti povod za totalni rat", objavila je sjevernokorejska službena agencija KCNA, prenoseći komentar objavljen u glasilu komunističke stranke Rodong Sinmun. Ova američko-južnokorejska vježba pod nazivom "Čuvar slobode" ("Freeedom Guardian") počela je u utorak ujutro, rekao je glasnogovornik zapovjedništva savezničkih snaga SAD-a - Južne Koreje (CFC). U vježbi sudjeluju sve glavne postrojbe CFC-a, što znači oko 530.000 južnokorejskih i 3.000 američkih vojnika iz vojnih baza u SAD-u ili na pacifičkom području.

GAZA

Izraelski zrakoplovi izveli su u noći s ponedjeljka na utorak pet zračnih napada u pojasu Gaze, u kojima je jedan naoružani čovjek ubijen a petero drugih ljudi ranjeno, doznaje se iz Hamasovih bolničkih izvora. Izraelski vojni izvori nisu za sada komentirali napade. Po palestinskim izvorima, troje napadača koji su bili uključeni u ispaljivanje raketa na Izrael pogođeni su u prvom napadu, istočno od grada Gaze, uoči svitanja. Jedan od napadača kasnije je navodno podlegao ozljedama. Izraelski napad uslijedio je nekoliko sati nakon što su izraelski mediji objavili da je raketa ispaljena iz Gaze, kojom vlada palestinski pokret Hamas, na izraelski grad Beershebu. Nije bilo izvješća o ozlijeđenima u raketnom napadu.

LA PAZ

Šestotinjak bolivijskih Indijanaca iz Amazone organiziralo je "Marš u La Paz" prosvjedujući protiv plana gradnje ceste kroz nacionalni park koji je povod novom socijalnom sukobu što dodatno produbljuje rascjep između vlade Eva Moralesa i njezine baze u narodu. "Ima nas više od šest stotina na početku ove hodnje u kojoj sudjeluju i žene, djeca i starije osobe. To je marš za obranu naših prava", rekao je u Trinidadu Ernesto Sanchez, indijanski čelnik sa sjevera pokrajine Benija. Nadaju se da će za četrdesetak dana stići u La Paz udaljen 600 km. Povorka je u ponedjeljak po sunčanu vremenu krenula na put s glavnog trga u Trinidadu, prijestolnici pokrajine Benija. Prvog dana planiraju prijeći 17 km. Nova cesta duga 306 km, čiju izgradnju većim dijelom financira Brazil, treba proći kroz ekološki osjetljivo područje Nacionalnog parka i područja Isiboro Securea površine oko milijun hektara na kojemu živi više od 50.000 Indijanaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙