FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Sobarica koju je u newyorškom hotelu u svibnju navodno seksualno napastovao bivši predsjednik MMF-a Dominique Strauss-Kahn, podignula je u ponedjeljak građansku tužbu protiv njega, izvijestili su službeni izvori. U tužbi se ponavlja verzija događaja kakvu je ispričala žena koja ga je optužila za napastovanje, spremačica Nafissatou Diallo, pošto je prošli mjesec otkrila svoj identitet medijima. Diallo je ponovila kako je 14. svibnja, dok je napuštala Strauss-Kahnov apartman u hotelu Sofitel čija je cijena 3.000 dolara, Francuz izašao gol iz kupaonice i prisilio je na oralni seks. "Uvjeren da ga štite zakoni njegove zemlje, Strauss-Kahn je namjerno brutalno i nasilno seksualno napao Nafissatou Diallo te ju je na taj način ponizio i povrijedio njezino žensko dostojanstvo", stoji u tužbi. 62-godišnji Strauss-Kahn opovrgao je sve točke optužnice, a njegovi odvjetnici izvijestili su kako je podizanje građanske tužbe Nafissatou Diallo motivirano financijskom korišću.

PEKING

Kinezi su u utorak iznijeli procjenu prema kojoj je prolazak tropske oluje Muife duž istočne obale zemlje prouzročio štetu u iznosu od oko 340 milijuna eura. Unatoč tomu što je dio kineskog teritorija, osobito područje oko 20-milijunskog Šangaja, bio pošteđen najtežih posljedica Muife, sjeveroistočnu obalu Kine pogodili su siloviti vjetrovi, obilna kiša i visoki valovi. U Šangaju je zbog mjera opreza otkazano nekoliko stotina zrakoplovnih letova, no grad je podnio samo manju štetu i privremene prekide opskrbom električnom energijom. Kineske vlasti izvijestile su da je s opasnih područja evakuirano ukupno 1,35 milijuna stanovnika, potpuno je uništeno 600 kuća, a veliku štetu pretrpjelo ih je 4.800.

BERLIN

Održavanje štrajka kontrolora leta predviđeno u utorak ujutro u njemačkim zračnim lukama otkazano je u noći na utorak, izvijestio je sindikat GDF. Njemačka Uprava za zračnu sigurnosti (DFS), koja je poslodavac kontrolorima leta, odlučila je pokrenuti proces mirenja kako bi se pokušalo pronaći rješenje sukoba sa sindikatom, što je rezultiralo automatskim otkazivanjem štrajka, stoji u priopćenju GDF-a. Njemački kontrolori leta, koji zahtijevaju povećanje plaća, trebali su u utorak ujutro održati šestosatni štrajk, što bi prouzročilo velika kašnjenja u zračnom prometu, s obzirom na godišnje odmore i velik broj putnika.

BRAZILIJA

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff u ponedjeljak je, u povodu službenog posjeta Brazilu kanadskog premijera Stephena Harpera, pozvala Kanadu da i dalje investira u poslove u njezinoj zemlji. "Nadam se da će izravne kanadske investicije u Brazil, koje su do sada dosezale oko 9,7 milijarda dolara uskoro dosegnuti ekvivalent brazilskog ulaganja" u Kanadi, rekla je Roussef tijekom razgovora s Harperom. Kanada je glavno odredište za brazilska ulaganja u inozemstvu i prelazi svotu od 21 milijarde dolara. "Brazil je važan ekonomski faktor na svjetskoj sceni i jedno od prioritetnih tržišta za Kanadu", rekao je Harper. Trgovinska razmjena između Brazila i Kanade tijekom 2010. dosegnula je pet milijarda dolara. Brazil je na desetom mjestu glavnih trgovinskih partnera Kanade. "Kanada i Brazil ojačat će suradnju", rekla je Rousseff, spomenuvši kako bi Kanađani mogli biti posebno zainteresirani za investiranje u eksploataciju novih naftnih rezervi i infrastrukturne poslove koji će biti potrebni prije održavanja Olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙