FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Palestinski predsjednik Mahmud Abas doputovao je u nedjelju u Sarajevo u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Abas bi u BiH trebao boraviti do utorka, a za ponedjeljak su najavljeni njegovi susreti iza zatvorenih vrata s članovima Predsjedništva BiH te s ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem. BiH je trenutačno nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pa se pretpostavlja kako će Abas sa svojim domaćinima u Sarajevu razgovarati i o stanju na Bliskom istoku odnosno o izraelsko-palestinskim odnosima i najavama o mogućem proglašenju neovisne palestinske države čemu se Izrael za sada odlučno protivi. Abasov dolazak u BiH ujedno je njegov prvi posjet toj zemlji.

WASHINGTON - Najmanje su četiri osobe izgubile život a četrdeset ih je ozlijeđeno u subotu navečer kada se srušila pozornica na kojoj se trebao održati koncert country glazbe na sajmu u državi Indiani, na sjeveru Sjedinjenih Država, izvijestili su mjesni čelnici. U času kada je uoči početka koncerta oglašena uzbuna zbog olujnog nevremena, snažni udar vjetra srušio je pozornicu, izvijestila je policija. Kako navode vlasti, broj mrtvih mogao bi porasti jer su neki ozlijeđeni u teškom stanju. Prvi podatci govore o 46 ozlijeđenih.

OSLO - Norveška policija je rentgenski snimila Andersa Behringa Breivika nekoliko dana nakon uhićenja, strahujući da je masovni ubojica progutao eksplozivnu napravu, rekao je u nedjelju glavni tužitelj policije. "Imali smo posla s čovjekom koji je detonirao bombu i koji je zatim počinio mnoge, puno teže zločine i morali smo predvidjeti sve mogućnosti, pa i onu da je progutao eksploziv", rekao je glavni tužitelj Paal-Fredrik Hjort Kraby. Norveški mediji pisali su u subotu da je policija strahovala da bi Breivik (32) mogao detonirati bombu u prigodi svog prvog pojavljivanja na sudu, tri dana pošto je 22. srpnja na otoku Utoya pobio 69 osoba. Hjort Kraby je također rekao da Breivik "nije pokazao ni najmanji znak kajanja" tijekom osmosatne rekonstrukcije pokolja koju je policija upriličila u subotu na otoku.

NIKOZIJA - Najmanje 21 civil je izgubio život a desetci su ranjeni u nedjelju u četvrti Al-Raml al-Džunubiju u Latakiji, na sirijskoj zapadnoj obali, gdje traje kopnena i pomorska ofenziva sirijske vojske, pokazuju novi podatci sirijske organizacije za ljudska prava (OSDH). "Najmanje 21 civil je poginuo a desetci su ranjeni, među kojima veći broj teško, u četvrti al-Raml al-Džunubiju", ističe OSDH u priopćenju. "Ratno brodovlje napada Latakiju i eksplozije se čuju u više četvrti", javlja OSDH.

ALŽIR - U napadu bombaša samoubojice na policijsku postaju u središtu alžirskog grada Tizi Ouzoua u subotu ujutro ranjeno je 29 osoba, objavila je službena alžirska novinska agencija APS. Napadač je pokušao kombijem natovarenim eksplozivom ući u dvorište policijske postaje, objavila je agencija. Tizi Ouzou nalazi se oko 100 kilometara istočno od alžirskog glavnog grada i središte je brdovite pokrajine Kabilie, koja predstavlja jako uporište sjevernoafričkog ogranka al-Kaide.

KETA - Osamnaestero Pakistanaca izgubilo je život u nedjelju, na Dan neovisnosti, u eksploziji bomba i pod metcima, na područjima uz granicu s Afganistanom, a među njima su jedan novinar i trojica pripadnika paravojnih snaga, izvijestile su vlasti. Četrnaestero civila je poginulo a šesnaestero je ranjeno u eksploziji bombe u restoranu uz cestu u Dera Alah Jaru, u Balučistanu, 400 km jugozapadno od glavnog grada te pokrajine, Kete, rekao je načelnik policije Džaved Garšin. Nitko zasad nije preuzeo odgovornost za napad. U istoj pokrajini, u gradu Huzdaru, naoružani napadači na motociklu ubili su novinara Munira Nora koji je radio za privatnu informativnu agenciju Online, rekao je načelnik mjesne policije Abdul Kadir Šeik. Balučistanom se od 2004. širi val nasilja povezanog sa zahtjevima za odcjepljenje te pokrajine, s prosvjedima vjerskih manjina i djelovanjem talibana. Usto, tri pripadnika pakistanskih paravojnih snaga ubijena su a 25 ih je ranjeno u raketnom napadu na sjeverozapadu Pakistana, rekao je čelnik službi sigurnosti.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u nedjelju da će pokušati pronaći "konkretna rješenja" kako bi smanjio životne troškove u Izraelu, ali je podsjetio da će se u provedbi reforma morati povesti računa i o nekim vanjskim "utjecajima". "Sučeljeni smo s teškim problemima. Želimo konkretne rezultate, ne općenita već konkretna rješenja za konkretne probleme kako bi se smanjili životni troškovi i socijalne nejednakosti u Izraelu", rekao je Netanyahu. Izjave je dao na sjednici vlade na kojoj su još govorili izraelski ministar financija Youval Steinitz i guverner središnje banke Stanley Fischer, dan nakon prosvjeda održanih diljem zemlje, uz Tel Aviv i Jeruzalem, na kojima je sudjelovalo između 50.000 ljudi, po procjeni policije, i 100.000, po procjeni organizatora.

TEHERAN - Nuklearna centrala u Bušeru koju je Rusija sagradila u Iranu pustit će se u pogon koncem kolovoza, a proizvodit će električnu energiju, rekao je predsjednik iranske Organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi Davani za televiziju na arapskom jeziku Al-Alam. "Ispitivanje 40 posto centrale uspješno je završeno. Ako Bog da, centralu ćemo pustiti u pogon i priključiti je na elektroenergetsku mrežu krajem mjeseca ramazana (krajem kolovoza), uz početni kapacitet od 40 posto", rekao je Abasi Davani. Dodao je da će "centrala postići puni kapacitet" od 1.000 megavata koncem studenoga i početkom prosinca.

PEKING - Vlasti na sjeveru Kine naredile su u nedjelju hitno zatvaranje petrokemijske tvornice nakon što su tisuće ljudi prosvjedovale tražeći izmještanje postrojenja iz kojeg je, kako se strahuje, došlo do izlijevanja otrovnih tvari, javili su državni mediji. Prosvjednici su se u lučkom gradu Dalianu u pokrajini Liaoning suočili sa zidom interventnih policajaca ispred lokalne vlade te je došlo do manjih sukoba, ali nema izvješća o ozlijeđenima među 12.000 prosvjednika, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua. Vlasti su pozvale na prebacivanje tvornice Fujia Chemical, prenosi agencija, pozivajući se na priopćenje lokalnog ogranka komunističke partije i vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙