FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige u vezi globalnog rasta pogodile europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su pali pod pritiskom slabljenja rudarskog sektora, dok su ulagači oprezni zbog većih zabrinutosti u vezi globalnog gospodarstva.

Pritom je indeks Londonske burze Ftse pao 1,78 posto, na 5.484 boda, frankfurtski DAX je pao za 1,15 posto, na 6.564 boda, a pariški CAC za 0,92 posto, na 3.423 boda.

Jačanje dolara pogodilo je cijene metala, pa su tako dionice u rudarskom sektoru, među najosjetljivijima na gospodarske rizike, izgubile su na vrijednosti u prosjeku 4,1 posto. Od početka godine na prosječnom su gubitku 22 posto.

Gubitnike u tom sektoru predvodila je dionica Rio Tinta, koja je izgubila 3,9 posto vrijednosti, unatoč dobrim rezultatima poslovanja.

U fokusu tržišta su zasjedanja Europske središnje banke (ECB) i Bank of England (BOE). Očekivano obje banke su zadržale ključne kamatne stope na aktualnim razinama od 0,5 posto u Britaniji i 1,5 posto u eurozoni. Tržišta ipak čekaju tiskovnu konferenciju čelnika ECB-a kako bi saznali hoće li banka biti spremna ponovno pokrenuti program otkupa državnih obveznica.

Tijekom jutra na dobitku su pak bile dionice sektora osiguranja. Najveća dobitnica bila je AXA, europski drugi po veličini osiguravatelj, s rastom cijene dionica od 2,7 posto nakon što je njezina polugodišnja dobit nadmašila očekivanja tržišta. Dionica Swiss Rea porasla je 6,7 posto, nakon što je objavila 18-postotni rast neto dobiti.

Za nove smjernice ulagači će pratiti najnovije gospodarske pokazatelje, poglavito one iz SAD-a, kako bi stekli bolji uvid u stanje najvećeg svjetskog gospodarstva nakon niza razočaravajućih pokazatelja, od BDP-a, osobne potrošnje i proizvodnih aktivnosti. U petak se očekuje podatak o zaposlenosti.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je porastao za 0,23 posto, na 9.659 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙