FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sniženje američkog rejtinga torpediralo europska tržišta dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta uzdrmala je u ponedjeljak odluka agencije Standard & Poor's o sniženju američkog kreditnog rejtinga, potpirivši strah da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo ponovno kliznuti u recesiju.

Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je 1,8 posto na 5.150 bodova. Frankfurtski DAX bio je na još većem gubitku, strmoglavivši se 2,7 posto na 6.070 bodova, dok je indeks Pariške burze CAC bio u minusu 1,6 posto, spustivši se na 3.224 boda.

Odluka agencije Standard & Poor's o sniženju američkog kreditnog rejtinga s 'AAA' na 'AA+' najteže je pogodila cikličke dionice, uključujući one u rudarskom i industrijskom sektoru, budući da ulagači strahuju od nepovoljnog utjecaja te odluke na rast američkog i svjetskog gospodarstva.

Tako su dionice Rio Tinta oslabile 4,5 posto, Siemensa 2,5 posto a zrakoplovni koncern EADS bio je na gubitku 5,7 posto.

Kako bi suzbila dužničku krizu u eurozoni, Europska središnja banka intervenirala je na tržištima obveznica, proširivši program kupovine obveznica i na one španjolske i talijanske.

Taj je potez ograničio gubitke na tržištima rubnih članica eurozone. Tako je španjolski IBEX bio u plusu 0,5 posto dok je talijanski FTSE MIB oslabio blagih 0,1 posto.

Pritom je dionica Banco Popolarea ojačala četiri posto dok je Banco Santander bio u plusu 2,9 posto.

Nakon početnog oporavka slijedom intervencije ECB-a, bankovni je sektor ponovno kliznuo naniže, te bilježi prosječan pad vrijednosti od 0,6 posto.

"Tržišta ne vjeruju da je stanje u Europi pod kontrolom. Na ovakvom se tržištu jako teško ostvaruje zarada, zapravo su protekla dva tjedna bila najteža u 10 godina", zaključuje jedan trgovac.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 2,2 posto, na 9.097 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙