FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastoj u američkim pregovorima pritišće cijene nafte

LONDON, 27. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u srijedu su pale na međunarodnim tržištima, budući da ulagače nervira zastoj u pregovorima u Washingtonu o povećanju razine zaduživanja i odvraća ih od imovine koju smatraju ovisnom o gospodarskom rastu.

Na londonskom su tržištu cijene nafte pale za 12 centi, na 118,16 dolara za barel. Istodobno na američkom su tržištu cijene sirove nafte pale za 36 centi, na 99,23 dolara za barel.

Bijela kuća i republikanci u Kongresu nisu se nimalo približili kompromisu po pitanju smanjenja proračunskog deficita i povećanja razine dozvoljenog zaduživanja države. Manje od tjedan dana prije 2. kolovoza, krajnjeg roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14.300 milijardi dolara, čelnici republikanaca i demokrata brane vlastite prijedloge smanjenja proračunskog deficita i ne pokazuju spremnost za kompromis.

Bijela kuća zaprijetila je predsjedničkim vetom na plan republikanaca o smanjenju duga. Ako se ovih dana ne postigne dogovor, idućega utorka američke vlasti neće imati dovoljno sredstava za plaćanje svih svojih obveza. To bi vjerojatno značilo smanjenje vrhunskog AAA kreditnog rejtinga SAD-a, uzdrmalo bi financijska tržišta i negativno utjecalo na najveće svjetsko gospodarstvo.

"Glavni čimbenik je situacija sa zaduživanjem SAD-a, postoje strahovi u vezi gospodarskog rasta a ugrožen je i kreditni rejting zemlje AAA", izjavio je Michael Hewson, analitičar CMC Marketsa.

Cijene nafte također su se našle pod pritiskom nakon što je izvješće Američkog instituta za naftu pokazalo da su zalihe sirove nafte u zemlji neočekivano porasle. Tjedno izvješće toga instituta pokazalo je pad aktivnosti u rafinerijama. Zalihe sirove nafte porasle su za četiri milijuna barela, nasuprot očekivanjima analitičara iz ankete Reutersa koji su predviđali njihov pad za 1,7 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak porasla za 32 centa u odnosu na prethodni dan i iznosila je 113,65 dolara za barel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙