FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: Breivik nije normalan i ne poznaje političko djelovanje HSP-a

RIJEKA,28. srpnja 2011. (Hina) - Predsjednik HSP-a Danijel Srb danas je na konferenciji za novinare u Rijeci izrazio sućut norveškom narodu te kazao da Anders Breivik nije normalna osoba i da je elementarni nepoznavatelj političkih prilika u Hrvatskoj i političkog djelovanja Hrvatske stranke prava.

Govoreći o tzv. manifestu koji je napisao Breivik, počinitelj masovnog ubojstva u Norveškoj, Srb je naglasio da je HSP često bio optužen za islamofiliju, a ne islamofobiju te da je tradicija te stranke suradnja hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH radi osiguranja njihove opstojnosti.

Breivik je naime, kako su prenijeli mediji, u tom svom manifestu napisao kako su HSP i HDSSB stranke na koje bi, u Hrvatskoj, trebalo računati "u budućoj borbi za protjerivanje muslimana iz Europe".

U nastavku se Srb osvrnuo na, kako je rekao, jučerašnji skup u Srbu na kojem je predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) spominjao i HSP. Istaknuo je da je zadnjih godina istina prodrla u javnost te da je uspjeh i u tome "što to očito prepoznaju i stranke 'kukuriku' koalicije iz koje ni jedan predstavnik jučer nije došao na obilježavanje tzv. ustanka, a zapravo četničkog pokolja".

Srb je kazao da bi trebalo analizirati utrošak novca koji porezni obveznici izdvajaju za SNV "koji umjesto da čuva tradiciju i kulturu srpskog naroda u Hrvatskoj, zapravo financira sjećanje na četnički pokret, njihovu rehabilitaciju i proslavu njihovih pokolja".

Rekavši da su se "ti događaji iz 1941. neko vrijeme slavili kao ustanak" te da "tu nema ni riječi o antifašizmu, upravo suprotno", ustvrdio je da "su ti događaji počeli na poticaj talijanskih fašista koji su imali svoje interese, a cijenu je platilo nesrpsko, poglavito hrvatsko stanovništvo u jugoistočnoj Lici i jugozapadnoj BiH, koje je s tih prostora etnički očišćeno".

Govoreći o jučerašnjim vladinim odlukama, Srb je rekao da je razočaran lakoćom kojom se iznose pokazatelji o gospodarskim kretanjima i bez ozbiljnih argumenata predviđa gospodarski rast.

Ulaganja u Hrvatsku prošle godine su bila katastrofalno niska, a nemamo ni strategiju gospodarskog razvoja ni privlačenja stranih ulaganja, rekao je Srb te ocijenio da nema pokazatelja na temelju kojih se može očekivati smanjenje javnog duga i manjka državnog proračuna te da će sljedeća godina biti izrazito teška, a gospodarska aktivnost usporena.

Srb je kazao da je HSP sada treća stranka u Hrvatskoj i da će biti veliko iznenađenje izbora. Rekao je da se sa strankama koje nemaju realna očekivanja teško dogovoriti o suradnji, a da pozivaju sve ozbiljne da im se priključe te da su spremni za korektne razgovore.

Otkad u politici nema Ive Sandera, više se ne događa da se na skupovima HSP-a pojave osobe s neprimjerenim odorama i oznakama, rekao je, dodavši da u istragama "izlazi na vidjelo na što se trošio novac iz državnih poduzeća, kako su se zapravo kupovali naši istaknuti članovi i estrada koja nam je davala potporu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙