FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: događaje u Srbu obilježavati kao spomendan na hrvatske žrtve

ZAGREB, 7. srpnja 2011.(Hina) - HSP je u saborsku proceduru uputio prijedlog dopuna Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, u nakani, kako je danas izjavio čelnik stranke Daniel Srb, da se 27. srpnja ubuduće obilježava kao dan u spomen na pokolj hrvatskog stanovništva na području ličkog Srba 1941., a ne da se i dalje neopravdano slavi kao antifašistički ustanak.

"Bit je u političkoj poruci kojom se želi izboriti pravo na istinu o događajima od 27. srpnja 1941. koji se u Hrvatskoj ne trebaju slaviti, nego odavati počast nevinim žrtvama", rekao je Srb na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Žalosnom i sramotnom ocijenio je činjenicu da su hrvatski porezni obveznici lani platili proslavu i otkrivanje obnovljena spomenika u Srbu, koju je, uz nazočnost predstavnika hrvatske vlasti, organiziralo Srpsko narodno vijeće, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

"Nažalost, vlada je pod pritiskom koalicijskog partnera SDSS-a prošle godine financirala obnovu spomenika u Srbu", rekao je Srb, koji prošlogodišnju proslavu smatra "rehabilitacijom četničkog pokreta u Hrvatskoj".

HSP stoga, naglasio je, spomenutim zakonskim dopunama želi upozoriti na nevine hrvatske žrtve i njihovo stradanje koje su zajedno počinili komunisti i četnici, uz potporu talijanskih okupacijskih snaga kojima je, kazao je, odgovaralo etničko čišćenje Hrvata s tog područja.

U obrazloženju zakonskog prijedloga opisao je događaje koji su počeli 27. srpnja 1941. kad su, kako navodi, tzv. ustanici iz redova jugoslavenskih komunista i četnika počinili genocid i etničko čišćenje nad nesrpskim stanovništvom, pobivši i masakriravši cijele obitelji te župnike.

"Budući da je Hrvatska u prošlom stoljeću bila suočena s tragičnim stradanjima kao posljedicom procesa etničkog čišćenja koje su započele četničke jedinice poduprte komunistima, predlažem da se 27. srpnja, dan kad su takvi procesi počeli, proglasi danom sjećanja na žrtve četničkih i komunističkih zločina u Hrvatskoj", navodi Srb u prijedlogu dopuna zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙