FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradsko vijeće traži od Keruma utemeljenje povjerenstva za upravljanje povijesnom jezgrom

SPLIT, 19. srpnja 2011. (Hina) - Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj je tematskoj sjednici o staroj gradskoj jezgri prihvatilo zaključak kojim se poziva gradonačelnik Željko Kerum da osnuje povjerenstvo za izradu nacrta prijedloga plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače.

To će povjerenstvo, kako je objašnjeno, prikupiti sve primjedbe, prijedloge i mišljenja s dosadašnjih okruglih stolova i sjednice Gradskog vijeća o staroj gradskoj jezgri Splita te ih formi nacrta prijedloga za upravljanje povijesnom jezgrom Splita dostaviti gradonačelniku Kerumu radi upućivanja Gradskome vijeću. Također je zaključeno da se u povjerenstvo uključe predstavnici grada Splita, Ministarstva kulture, splitskoga Sveučilišta i udruga.

Današnja izvanredna tematska sjednica splitskoga Gradskog vijeća sazvana je na poticaj splitskoga HNS-a, a zaključak je jednoglasno poduprlo 18 nazočnih vijećnika od 25, koliko ih ima vijeće.

Prije nego što je prihvaćen zaključak vijećnici su u višesatnoj raspravi kritizirali prošli prijedlog plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače što ga je, kako je rečeno, izradio Giora Solar, vlasnik izraelske tvrtke "SolArc". Pročelnica za kulturu splitske Gradske uprave Maja Munivrana rekla je da ta izraelska tvrtka ima "veliko iskustvo u izradi sličnih planova" za mnoge lokalitete na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine na kojoj je i povijesna jezgra Splita od 1979. godine.

Vijećnik SDP-a Marin Jurjević rekao je za Solarov prijedlog plana upravljanja starom gradskom jezgrom Splita da je nepotpun i "previše konzervatorski" te ne vodi računa o tome da u povijesnoj jezgri Splita žive ljudi, što je rijedak slučaj u sličnim gradovima u svijetu.

Zastupnik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Luka Podrug optužio je voditelja Odjela za staru gradsku jezgru Splita Gorana Nikšića da je u "namještenom natječaju pogodovao Izraelcu Solaru da dobije posao izrade plana upravljanja povijesnom jezgrom grada i zaradi milijun kuna", a iz natječaja su, po Podrugovim riječima, eliminirani stručnjaci iz Hrvatske.

Nikšić je odbio takve optužbe i istaknuo da je natječaj za izradu tog plana poništen jer su dva kandidata iz Hrvatske poslala nepotpune prijave koje nisu odgovarale uvjetima natječaja. "Nakon poništenog natječaja, posao izrade ovog prijedloga plana u pregovaračkom je procesu dodijeljen Izraelcu Solaru", rekao je Nikšić.

Nezadovoljan takvim Nikšićevim objašnjenjem, Podrug je uzvratio: "Zamislite da je gradonačelnik Kerum dodijelio nekomu milijun kuna kao što ste vi dodijelili Solaru iz Izraela - za to bi doznao američki Kongres."

Na današnjoj sjednici splitskoga Gradskog vijeća nije bio gradonačelnik Kerum, što je njegov drugi izostanak zaredom budući da i prije tjedan dana nije bio na sjednici tog tijela na kojoj se raspravljalo o stanju u Hajduku.

Vijećnik SDP-a Gojko Čepo pitao je predsjednicu Gradskog vijeća Nevenku Bečić zašto nema Keruma na sjednici, je li on živ i gdje je. Bečić je odgovorila kako Kerum nije vijećnik, nego gradonačelnik, a ona nije njegova glasnogovornica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙