FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: više od tisuću zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je do danas je zaprimila 1.012 zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita od čega je već odobreno njih 941, a ukupni je iznos odobrenih subvencija je oko 16 milijuna kuna, podaci su iznijeti na današnjoj sjednici Vlade koja je izviještena o provedbi Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita.

Kako je za državno subvencioniranje stambenih kredita planirano ukupno 19 milijuna kuna, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić predložio je zaključak prema kojem bi se osiguralo još oko devet milijuna kuna kako bi se mogli u potpunosti ili najvećoj mjeri realizirati zahtjevi koji se očekuju.

„Prihvaćamo prijedlog o eventualno mogućim dodatnim sredstvima, ali to je moguće samo dodatnom racionalizacijom i uštedama“, odgovorila mu je premijerka Jadranka Kosor.

Bačić kaže kako je vrijednost stambenog fonda po odobrenim kreditima oko 455 milijuna kuna.

Model subvencioniranja stambenih kredita vratio je optimizam na tržište nekretnina i povećao interes za rješavanje stambenih problema, naglasio je.

Ističe i da, prema do sada odobrenim kreditima, prosječna cijena četvornog metra stana iznosi 1.384 eura što je za oko 420 eura po kvadratu manje od prosjeka u Hrvatskoj.

Model subvencioniranja osigurao je do sada najpovoljnije uvjete stambenog kreditiranja – prosječna efektivna kamatna stopa je 4,68 posto godišnje, najniža 4,44 posto, dok je prosječna efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prošle godine bila 6,75 posto, kazao je.

Vlada je danas odlučila i da će država s oko 159,5 milijuna kuna subvencionirati troškove redovnih studija na javnim visokim učilištima u akademskoj 2011./2012. godini.

Takvu je odluku Vlada prvi put donijela prošle godine i taj se model pokazao vrlo dobrim u smislu socijalne osjetljivosti, pravednosti i brige za mlade ljude, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

To je još jedna potvrda da je model redovitog studiranja, u kojem studenti ne bi participirali u bilo kojoj varijanti troškova tako dugo dok su redoviti, moguć, a koji je ugrađen i sadržan i u prijedlozima novih zakona, rekao je.

Od ukupno potrebnih 159,5 milijuna kuna u ovoj je godini u proračunu Ministarstva znanosti osigurano 15,9 milijuna kuna, a preostalih 143,5 milijuna osigurano je u projekciji državnog proračuna za 2012. i 2013. godinu.

Saboru je Vlada u drugo čitanje poslala prijedlog zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji operatere rasvjete i lokalne jedinice obvezuje da javnu rasvjetu i rasvjetu javnih površina prilagode propisanim standardima, a to će omogućiti i uštede u potrošnji električne energije.

Ukupan trošak javne rasvjete u Hrvatskoj je oko 160 milijuna kuna, a primjena zakona, čija je potpuna implementacija predviđena do kraja 2017., troškove bi mogla smanjiti za pola, kaže Bačić.

No, dodaje da provedba traži i velika ulaganja, lokalne bi jedinice to koštalo oko milijardu kuna.

Vlada je danas odlukom utvrdila i visinu naknade za upravljanje državnom imovinom u obliku dionica i poslovnih udjela čiji su imatelji Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, zavodi i druge pravne osobe čiji je osnivač država, a kojima upravlja Agencija za upravljanje državnom imovinom.

Oni će naknada Agenciji plaćati za troškove za obavljanje poslova upravljanja dionicama i poslovnim udjelima (prema stvarnim troškovima, npr. troškovima objave javnog natječaja, odvjetničkim i sl. troškovima), za isplaćenu dividendu (1,5 posto od ostvarene dividende), za realiziranu prodaju dionica i udjela (3 posto kupovne cijene) te u slučaju povlačenja dionica s uvrštenja na uređenom tržištu (1,5 posto isplaćene pravične naknade).

Vlada je danas izviještena i o provedbi Nacionalnog plaća za suzbijanje trgovanja ljudima za prošlu godinu u kojoj je, kako se navodi, identificirano sedam žrtava trgovanja ljudima, većinom su to bile hrvatske državljanke, tri su državljanke susjednih zemalja, a većinom se radi o seksualnom iskorištavanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙