FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: smirivanje prodaje, u fokusu dužnička kriza eurozone

ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - Nakon jučerašnjeg znatnog pada indeksa, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje smirivanje prodaja, no pažljivo će se pratiti reakcija svjetskih burzi na nove vijesti u vezi dužničke krize u eurozoni.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks potonuo je jučer 1,24 posto, na 2.192 boda, najnižu razinu od 20. travnja, kada je iznosio 2.190 bodova.

Crobex10 oslabio je 0,92 posto, na 1.185 bodova, te se nalazi na najnižoj razini od 7. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.180 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 22 milijuna kuna, što je 8 milijuna kuna više nego prethodnoga dana.

„S izraženijim padom cijena dionica na domaćoj burzi, jučer je porastao i promet, što ukazuje da su investitori zainteresirani za kupnju na nižim cjenovnim razinama. No, nema važnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, tako da danas očekujem stagnaciju na tržištu“, kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Pratit će se, kaže, zbivanja na svjetskim burzama, jer dužnička kriza u eurozoni sve više zabrinjava i domaće investitore.

Zbog strahovanja ulagača od njezina širenja na Italiju i Španjolsku, ali i zbog slabog početka sezone kvartalnih poslovnih rezultata u tehnološkom sektoru, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale treći dan zaredom.

A dok su na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ulagače oraspoložio snažan rast kineskog gospodarstva, za čak 9,5 posto, na europskim burzama loše je odjeknulo snižavanje rejtinga Irskoj.

Agencija za kreditne rejtinge Moody's snizila je Irskoj rejting na status bezvrijednog, što je izazvalo pad cijena dionica na europskim burzama četvrti dan zaredom.

Od domaćih poslovnih vijesti, Ina je jučer pokrenula postupak prisilne naplate oko 68 milijuna kuna koje joj Dioki duguje za isporučeni etan i prirodni plin. Razmatra se i mogućnost obustave isporuke etana i prirodnog plina, poručuju iz Ine.

Dugovanja Diokija, tvrtke u vlasništvu Roberta Ježića, u svibnju prošle godine iznosila su više od 120 milijuna kuna. Dio obveza iz lanjskog sporazuma podmiren je krajem 2010. kada su Ina i Dioki sklopili ugovor o kupoprodaji terminala za ukapljeni naftni plin u Zagrebu.

„U moru loših vijesti vezanih uz tu kompaniju u zadnje vrijeme, ovo je samo još jedna kap. Ne očekujem znatniju reakciju investitora“, navodi Vorkapić.

Od vijesti iz poslovnog sektora još se ističe objava Tehnike da je sklopila ugovor sa Zagrebačkim holdingom o izvođenju radova na rekonstrukciji i izgradnji jedne hale na Žitnjaku, a cijena radova je 24,5 milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙