FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Fed ohrabrio, Irska obeshrabrila

NEW YORK, 13. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale treći dan zaredom zbog strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni i slabog početka sezone kvartalnih poslovnih rezultata u tehnološkom sektoru.

Dow Jones indeks oslabio je 58 bodova, ili 0,47 posto, na 12.446 bodova, dok je S&P 500 pao 0,44 posto, na 1.313 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 2.781 bod.

Premda pod pritiskom strahovanja ulagača od širenja dužničke krize na Španjolsku i Italiju, u jednom je trenutku Dow Jones indeks jučer bio u plusu 60-ak bodova.

Taj trenutak entuzijazma uslijedio je nakon objave dijelova zapisnika sa sjednice američke središnje banke krajem lipnja, na kojoj je nekoliko čelnika Feda predložilo daljnje labavljenje monetarne politike, ako se pokaže da je rast gospodarstva prespor da bi se smanjila nezaposlenost.

Program kvantitativnog popuštanja monetarne politike, prema kojemu je Fed kupio 600 milijardi dolara vrijedne državne obveznice, trajao je do kraja lipnja i bio je glavni izvor likvidnosti na financijskim tržištima. Mnogi su se ulagači plašili da će nakon isteka tog programa presušiti likvidnost na tržištu, a cijene dionica pasti.

Fed na toj sjednici nije donio odluku o novom programu kvantitativnog popuštanja jer je nekoliko dužnosnika središnje banke upozorilo da bi monetarnu politiku uskoro trebalo zaoštriti, ako inflacijski pritisci nastave jačati.

„Ulagači nisu očekivali daljnje labavljenje monetarne politike, pa je to što je Fed ipak ostavio vrata još malo odškrinuta ulilo nade. No, ulagače zabrinjava dužnička kriza u eurozoni, pa očekujem da će tržište biti pod pritiskom sve dok situacija u Europi ne postane jasnija“, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investment.

Dow Jones nije se dugo zadržao u pozitivnom području jer je ulagače uznemirila odluka Moody'sa o smanjenju kreditnog rejtinga Irskoj na bezvrijedan status, uz upozorenje da bi toj članici eurozone mogao zatrebati još jedan paket međunarodne financijske pomoći.

Grčka, Portugal i Irska već su dobile velike međunarodne kredite, no kako se još nisu izvukle iz dužničke krize, dužnosnici eurozone pripremaju još jedan kredit za Grčku, a rejting agencije upozoravaju da bi daljnja pomoć trebala i Irskoj te Portugalu.

Ako dužnička kriza zahvati i Španjolsku te Italiju, to bi, plaše se ulagače, moglo dovesti do poremećaja na financijskim tržištima i u kreditiranju, a to bi, pak, najveća europska gospodarstva moglo ponovno odvesti u recesiju.

Među najvećim je gubitnicima jučer bio sektor proizvođača poluvodiča. Indeks tog sektora pao je 2,9 posto, nakon što su kompanije Novellus Systems i Microchip Technology upozorile da će im poslovni rezultati u proteklom tromjesečju biti slabiji nego što se planiralo zbog pada narudžbi za čipovima. Cijena dionice Novellusa potonula je više od 11, a Microchip Technologya 4,5 posto.

Premda je Alcoa dan prije izvijestila o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, cijena njezine dionice pala je jučer za 1,3 posto. Posljedica je to procjena da će pad cijena metala u tekućem tromjesečju loše utjecati na poslovne rezultate najvećeg američkog proizvođača aluminija.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,12 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 17 naprema 13.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,02 posto, na 5.868 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,78 posto, na 7.174 boda, a pariški CAC 0,88 posto, na 3.774 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙