FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: počinje sezona objave kvartalnih rezultata kompanija

NEW YORK, 11. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu je ovoga tjedna moguća uobičajena igra na početku sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća kompanija: puno zabrinutosti, a potom rast cijena dionica na krilima boljih rezultata nego što se očekivalo.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,6 posto, na 12.657 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,3 posto, na 1.343 boda, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 2.859 bodova.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna poslovni rezultati kompanija u drugom tromjesečju. Zbog naznaka usporavanja rasta američkog, ali i drugih najvećih svjetskih gospodarstava analitičari smanjuju procjene. Posebice nakon neočekivano slabih vijesti s tržišta rada prošloga petka.

U SAD-u je u lipnju otvoreno samo 18.000 novih radnih mjesta, znatno manje nego što je itko očekivao, manje nego mjesec dana prije i najmanje u posljednjih devet mjeseci.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit 500 kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P indeks, u drugom tromjesečju prosječno porasla 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi bilo usporavanje rasta, s obzirom da je dobit tih kompanija u prvom kvartalu porasla 18,9 posto.

Sezona objave poslovnih rezultata neslužbeno počinje u ponedjeljak, nakon zatvaranja Wall Streeta, izvješćem Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija.

Od vodećih američkih banaka prva će rezultate objaviti JPMorgan Chase u četvrtak, a istoga će dana o poslovanju izvijestiti tehnološki div Google.

„Makroekonomski podaci sugeriraju usporavanje rasta ne samo američkog nego i drugih najvećih globalnih gospodarstava, pa očekivanja od kompanija postaju sve realističnija“, kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.

Neki analitičari, međutim, očekuju više.

„Mislim da će na početku sezone rezultata biti dosta opreza, a potom će kompanije nastaviti, kao i posljednjih kvartala, izvještavati o boljim rezultatima nego što se očekuje, a i procjene budućih rezultata bit će OK“, kaže Scott Billeaudeau, portfelj menadžer u fondu Fifth Third Asset Management.

Od makroekonomskih podataka s nestrpljenjem se ovoga tjedna očekuje izvješće o prodaji na malo u lipnju, kao i raspoloženju potrošača u SAD-u na početku srpnja. U fokusu će biti i izvješća o inflaciji, odnosno proizvođačkim i potrošačkim cijenama u lipnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙