FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erekat: Nema alternative palestinskom zahtjevu UN-u

RAMALAH, 12. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Međunarodna zajednica nema druge mogućnosti nego poduprijeti prijem palestinske države u Ujedinjene narode, rekao je u utorak dužnosnik Saeb Erekat nakon neuspjela pokušaja bliskoistočnog kvarteta da oživi pregovore s Izraelom.

Kvartet u kojem su predstavnici Sjedinjenih Država, Rusije, Europske unije i UN-a sastao se u Washingtonu u ponedjeljak navečer kako bi Izrael i Palestince pozvao da se vrate mirovnim pregovorima i tako izbjegnu sukob u UN-u u rujnu kada Palestinci kane jednostrano zatražiti priznanje palestinske države.

"Nema opcije do podržati palestinski potez u UN-u kada će zatražiti priznanje palestinske države u njezinim granicama iz 1967.", izjavio je Erekat, glavni palestinski pregovarač.

Međunarodna zajednica mora podržati težnju Palestinaca da dobiju svoju državu, rekao je Erekat te istaknuo da je "pokušaj izjednačavanja palestinske žrtve i izraelskog krvnika koji okupira našu zemlju i prebacivanje odgovornosti na obje strane za prekid pregovora pogrešno i nepravedno".

Izrael još nije službeno reagirao na neuspjeh sinoćnjeg sastanka Kvarteta, na kojem su sudjelovali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i šefovi diplomacije SAD-a Hillary Clinton, Sergej Lavrov iz Rusije i Catherine Ashton iz EU. Oni su odbili objaviti priopćenje, a njihovi savjetnici cijeli dan su radili bez pomaka jer su stajališta dviju strana previše udaljena, javile su agencije.

I Izrael i SAD podržavaju proglašenje palestinske države, ali ne jednostrano. Većina zemalja na Općoj skupštini UN-a u rujnu će vjerojatno podržati neovisnu palestinsku državu, no očekuje se da će SAD uložiti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o službenom priznanju.

Palestinci žele buduću državu u granicama prije izraelskih osvajanja u Šestodnevnom ratu 1967., čemu se Izrael protivi i brani granice koje je on iscrtao tim ratom. Također, Izrael svako proglašenje palestinske države uvjetuje palestinskim priznanjem Izraela kao "države židovskog naroda".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙