FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

JERUZALEM - Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman izrazio je u utorak zadovoljstvo uspješnim diplomatskim i političkim naporima Izraela oko ograničavanja važnosti druge međunarodne humanitarne flotile za Gazu. "Naši veleposlanici i naši diplomati vodili su stotine rasprava i na kraju krajeva broj brodova i putnika flotile manji je nego je predviđeno", izjavio je on izraelskom državnom radiju iz Zagreba na telefonski upit. "Brojni naši sugovornici uvjereni su kako je moguće pružiti pomoć Gazi putem luka Ashdod u Izraelu i El-Arish u Egiptu ili putem UN-a", dodao je on. Aktivisti iz 22 zemlje predvidjeli su krenuti iz Grčke ovog tjedna na desetak brodova u okviru "flotile slobode" s humanitarnom pomoći Pojasu Gaze, usprkos prijetnji Izraela i protivljenja UN-a.

KABUL - Guverner Središnje banke Afganistana pobjegao je, izjavio je u utorak glasnogovornik ureda afganistanskog predsjednika potvrđujući novinske informacije o bijegu guvernera Abdula Kadira Fitrata koji se nalazi u SAD-u. "Radi se o bijegu, ne ostavci. Nije poštovan službeni postupak. Više nije guverner nego guverner u bijegu", izjavio je glasnogovornik ureda predsjednika Vahid Omer. "Nikada nije spomenuo nekome u vladi da mu je život u opasnosti", dodao je on. Nekoliko sati ranije američki State Department potvrdio je da se Fitrat nalazi u Washingtonu. Po pisanju New York Timesa, bankar je u ponedjeljak najavio svoju ostavku u razgovoru s različitim medijima. Govoreći iz Washingtona spominjao je bojazan za život, vezano uz optužbe za korupciju i gotovu propast prve privatne banke u zemlji - Kabul Bank.

NEW YORK - Podtajnik za mirovne operacije UN-a Alain Le Roy, koji je posljednje tri godine nadzirao raspoređivanje Plavih kaciga po svijetu, na svoj će zahtjev napustiti tu dužnost u kolovozu, objavljeno je u utorak u sjedištu UN-a u New Yorku. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je izrazio "duboko žaljenje" što Le Roy (58) neće prihvatiti obnovu mandata koji mu prestaje 23. kolovoza. Le Roy je rekao da će se povući iz obiteljskih razloga. Trenutno je u svijetu 15 mirovnih operacija UN-a u kojima sudjeluje oko 100.000 vojnika i 20.000 civila, a koje koštaju 7,8 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙