FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petnaest filmova s pulskog festivala u Zagrebu

PULA, 11. srpnja 2011.(Hina) - Ovogodišnji 58. festival igranog filma u Puli gostovat će u Art-kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu od 17. do 31. srpnja s 15 filmova, od kojih će osam biti iz retrospektive Jamesa Ivoryja, a sedam iz Međunarodnog programa, odabranih s najvećih svjetskih festivala, priopćeno je danas iz Pula film festivala.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, retrospektiva redatelja Jamesa Ivoryja, koji bez prekida kvalitetno stvara već 58 godina, uključit će predstavnike iz triju najvažnijih faza njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke. Tako će od "indijskih" biti prikazan film "Žega i prašina" s Julie Christie i Gretom Scacchi u glavnim ulogama. Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa - "Europljani" i "Bostonci" s Vanessom Redgrave i Christopherom Reeveom te "Kvartet" s Isabelle Adjani i Maggie Smith.

Iz njegove britanske faze bit će prikazani nagrađivani filmovi "Soba s pogledom" s Helenom Bonham Carter, Julianom Sandsom i Danielom Day-Lewisom, zatim "Maurice" s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom te "Na kraju dana" s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Najnoviji film iz retrospektive je "Bijela grofica" s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson, snimljen u Kini.

Inače, filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara i mnogo festivalskih nagrada, a triput je bio nominiran za Oscara za najbolju režiju.

Međunarodni program nudi nagrađivane naslove pa tako s festivala u Cannesu stiže francuski kriminalistički triler "Carlos". S festivala u Rimu dolazi i talijanski kriminalistički film "Miran život" redatelja Claudija Cupellinija, o talijanskom kriminalcu čiju obiteljsku idilu u novom životu u Njemačkoj pod lažnim identitetom remeti dolazak sina. S Berlinalea pak stiže film "Žrtva Chena Kaigea".

Od ostalih filmova zagrebačku premijeru imat će i britanski film "Ženska prava hoću" redatelja Nigela Colea. Riječ je o humornoj drami nastaloj po istinitim događajima iz 1968. u Fordovu pogonu u engleskom gradiću Dagenhamu, gdje su radnice uspjele izboriti jednake plaće kao i muškarci. U glavnim ulogama nastupaju Sally Hawkins i Bob Hoskins.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙