FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Andrija Hebrang jutros je u Saboru pozvao zastupnike da glasuju za donošenje Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RH, kojim bi se prava hrvatskih branitelja ubuduće regulirala ustavnim zakonom, jer je glas za branitelje, kako je poručio, glas za Hrvatsku. Nakon 20-minutne stanke, koju je zatražio u ime HDZ-a, Hebrang je sa saborske govornice odbacio oporbene prigovore da vlada predloženu promjenu Ustava traži kao predizborni trik, naglasivši da su uzdizanje Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji na ustavnu razinu tražili upravo branitelji, a ne stranke ni vlada. "Otpadaju prigovori da se radi o pridizbornom triku jer to nije tražila ni jedna stranka, to nije tražila vlada, već sami branitelji, u teškom trenutku za njih prije dva mjeseca kada su se osjećali poniženima", rekao je Hebrang. Naglasio je kako je riječ o simboličnom činu kakvim sve države u svijetu pokazuju kako na najvišoj razini cijene doprinos svojih branitelja, vojnika, za slobodu i neovisnost. "U svim su zemljama svijeta kultni spomenici, kultna mjesta pokazuju počast svojim braniteljima, u svim zemljama svijeta osim u Hrvatskoj. U svim zemljama svijeta mediji pozitivno govore o braniteljima osim u Hrvatskoj gdje preko 90 posto tekstova, snimki, napisa govore negativno o braniteljima, ne postoje udžbenici koji dižu branitelje na zasluženu razinu", rekao je. "Izglasavanjem Ustavnog zakona ta se negativna klima može pretvoriti u pozitivnu", istaknuo je Hebrang.

ZAGREB - Ustavni sud jednoglasno je danas ukinuo zabranu javnog okupljanja i prosvjeda u krugu 100 metara od Ureda Predsjednika dok zabrana okupljanja na Markovu trgu gdje su sjedište Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda ostaje na snazi do 15. srpnja iduće godine. Tom su odlukom ustavni suci zakonodavcu dali mogućnost da u idućih godinu dana izmijeni osporeni Zakon i uredi ga u skladu s Ustavom. Suci su zaključili da nema jasnog ustavno-pravnog razloga, niti opravdanja sa stajališta državne sigurnosti i zaštite prava drugih, za zabranom javnog okupljanja 100 metara od Ureda Predsjednika, no isto tako jednoglasno su zaključili da zakonska zabrana javnog okupljanja na Markovom trgu gdje su smještani Sabor, Vlada i Ustavni sud ima legitiman cilj i razmjerna je tom cilju budući je riječ o prostoru uvelike neprikladnom za javno okupljanje, no unatoč tome zaključili su da zabrana nije "nužna u demokratskom društvu", jer ne postoji "prijeka društvena potreba" za njezinu opstojnost. Suci kažu da to dokazuje i činjenica da na Markovom trgu zakonom nisu zabranjene primjerice kazališne predstave i druge javne priredbe te okupljanja kojima je svrha ostvarivanje gospodarskih, vjerskih, kulturnih, humanitarnih, športskih zabavnih i drugih interesa.

ZAGREB - Komentirajući štrajk koji je počeo jutros u organizaciji sindikata Akademska solidarnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš rekao je kako je glavni zahtjev Sveučilišta da se studentima ne ugrozi mogućnost ispunjenja njihovih obaveza. Vjerojatno će morati doći do prilagodbi i drugih načina provedbe ispita, ali treba se osigurati da studenti ne budu ugroženi u ispunjavanju obaveza, istaknuo je Bjeliš na konferenciji za novinare, napomenuvši da bi, umjesto štrajka, ispravniji termin bio obustava nastavnog procesa. Bjeliš je podsjetio da su se studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta također opredijelili za taj oblik protesta, te očekuje punu suradnju studenata i vodstva Sveučilišta te profesora na Fakultetu.

ZAGREB - Štrajk akademskih radnika danas je službeno počeo, a njegovo trajanje ne ovisi o nama nego o vladi i ministarstvu, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji sindikata Akademska solidarnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovom smo činu pristupili odgovorno, u skladu sa svojim od početka principijelno iskazanim stajalištima. Zahtijevamo potpuno odbacivanje prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, kao prvi korak u daljnjem razvitku visokog obrazovanja i znanosti kao javnog dobra, stoji u izjavi sindikata pročitanoj na konferenciji. Iako tvrde da na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu štrajkaju svi članovi toga sindikata, iz sindikata nisu mogli točno reći koliko profesora štrajka.

ZAGREB - Ako se sa sveučilišnom zajednicom ne uspostavi puna suradnja na izradi budućeg strateškog okvira u području visokog obrazovanja i znanosti kao preduvjeta za buduće zakonodavstvo, na Sveučilištu u Zagrebu odgodit će se početak nastave u akademskoj godini 2011/2012., najavio je danas rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš. Sadržaj prijedloga zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti takav je da nisu trebali biti upućeni u saborsku proceduru, a zbog načina pripreme u nastavku ih nije moguće popravljati i učiniti prihvatljivim za akademsku zajednicu, ocijenio je Bjeliš na konferenciji za novinare, izvijestivši o zaključcima sinoć održane sjednice Senata. Bjeliš je ponovio da je Sveučilište spremno surađivati u izradi nacionalne strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja, te zakona sastavljenih na temelju takve strategije, te očekuje punu suradnju s relevantnim političkim tijelima, od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Vlade do saborskih odbora.

ZAGREB - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost dostavio je danas saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu primjedbe na prijedloge zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, te očekuje da će njihovo stajalište Odbor danas uzeti u obzir i zaustaviti daljnu saborsku proceduru, što je, kažu, uvjet da se prekine štrajk akademskih radnika. "Od saborskog odbora očekujemo odbacivanje i negativno mišljenje o ova tri zakona te da se obustavi daljnja procedura. To bi bio i povod da se prekine daljnji štrajk na Filozofskom fakultetu i ostalim ustanovama", izjavio je Robert Faber iz Akademske solidarnosti novinarima pred Saborom.

ZAGREB - Saborska rasprava o donošenju Ustavnog zakona kojima bi se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji regulirala ustavnim zakonom pokazala je veliku razliku između vladajućih i oporbe oko predloženih ustavnih promjena - HDZ to smatra nužnim i proziva oporbu da svojim neprihvaćanjem pokazuje nebrigu prema braniteljskoj populaciji, na što oporba odgovara prozivkama kako je jedina svrha tog prijedloga predizborni trik HDZ-a. Krunoslav Markovinović (HDZ) ocijenio je kako se u širenje ružne slike prema braniteljima uključio i Ured predsjednika Republike, čiji savjetnici, rekao je, pozivima na objavu Registra branitelja samo žele branitelje prikazati u lošem svjetlu. Prozvao je i SDP da su današnje "tople riječi njihovih zastupnika prema braniteljima" tek u cilju predizborne kampanje. Na to je reagirao Davorko Vidović (SDP), ističući kako današnja rasprava pokazuje koliko je opasno politikanstvo prema braniteljima, "koje se antagonizira u hrvatskom društvu".

ZAGREB - Onaj tko ne digne ruku za Ustavni zakon, ne voli i ne želi Hrvatsku, izjavio je danas HDZ-ov zastupnik Petar Mlinarić na stranačkoj konferenciji za novinare u Saboru, s koje je HDZ apelirao na oporbu da promijeni mišljenje te udovolji zahtjevu braniteljskih udruga da se braniteljska prava urede ustavnim zakonom. "Da su bili malo bliže nama, da nisu bili u Muenchenu, digli bi ruke za zakon", poručio je Mlinarić, koji je kao vukovarski branitelj bio zatočen u logorima u Srbiji. Njegov stranački kolega Josip Đakić naglasio je da su uzdizanje braniteljskih prava na ustavnu kategoriju predložili sami branitelji, njihove 42 udruge, a čiji je prijedlog potom podržala vlada. Upitan zašto takva inicijativa za promjenu Ustava nije pokrenuta ranije, primjerice za prošlogodišnjeg lipnja kada je mijenjan Ustav, a kako bi se izbjegla nagađanja da se sada sve radi u predizborne svrhe, Đakić je odgovorio kaku su tu inicijativu branitelji pokrenuli nakon uhićenja Tihomora Purde i Veljka Marića. Degutantnima je ocijenio oporbene prozivke, naglasivši da branitelji, zbog svega što su učinili u obrani i stvaranju Hrvatske, "zaslužuju ruke u zrak za njihova stalna i trajna prava". Istaknuo je da je, kada je u sabornici govorio da nisu svi jednaki u Hrvatskoj, mislio isključivo na sudjelovanje u Domovinskom ratu, "posebno onih koji sjede u sabornici, a bili su u Americi, Muenchenu, podrumima, kada su mogli braniti Hrvatsku".

VOJNIĆ - Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić sastao se danas u Vojniću s predstavnicima šest udruga naseljenika i predao 12 darovnica za obitelji koje su izmjenom Zakona o područjima posebne državne skrbi ostvarile pravo na darovanje kuća i stanova u državnom vlasništvu. Ministar Pankretić rekao je kako je dosad suglasnost za takve donacije po najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi steklo 3086 obitelji, a zahtjeva je još 2753. Darovanje kuća nazvao je zato otvorenim procesom kako bi u skladu sa zadaćom Ministarstva regionalnog razvitka u svakom kutku Hrvatske živjeli ljudi, a ne da iz nje odlaze. Podsjetio je da je u obnovu i popravak 145 tisuća kuća razrušenih u Domovinskom ratu Hrvatska uložila 16,7 milijarda kuna, od čega u Karlovačku županiju 1,6 milijarda za 13 tisuća kuća. Najavio je izgradnju komunalne i društvene infrastrukture na područjima posebne državne skrbi te je pozvao načelnike gradova i općina da se sa svojim projektima jave u ministarstvo kako bi ih ono moglo financijski poduprijeti kroz razne fondove.

PULA - Istarski ogranak Hrvatskoga novinarskog društva, potaknut najavama o otpuštanju 14 novinara i urednika "Večernjeg lista", u današnjem je priopćenju za javnost upozorio mjerodavne institucije na, kako se navodi, sramotnu činjenicu da na području Istarske županije "ubrzo više neće egzistirati nijedno dopisništvo nacionalnih tiskanih medija". "Ovim putem podsjećamo da su, osim gašenja dopisništva 'Večernjeg lista' i 'Vjesnika', u fazi zatvaranja i dopisništva 'Jutarnjeg lista' i 'Slobodne Dalmacije', čijim su novinarima - dopisnicima iz najvećeg istarskog grada već otkazani ugovori o radu", kaže se u priopćenju za javnost istarskog ogranka HND-a i dodaje kako takvom medijskom blokadom istarska javnost u velikom dijelu ostaje zakinuta za pravodobno i objektivno izvještavanje, a istarski medijski prostor postaje sužen. Nezamislivo je i neprihvatljivo, dodaje se u priopćenju, da iz Istre više neće izvještavati novinari dopisnici nacionalnih tiskovnih izdanja, koji su najkompetentniji poznavatelji društveno-političkih prilika s područja Istre, a također je nezamislivo da će jedna od najprogresivnijih regija u Hrvatskoj pred sam ulazak Hrvatske u EU u velikom dijelu ostati bez prava na pristup informacijama. Zato od mjerodavnih institucija i vlasnika medija, kako je poručila predsjednica istarskog ogranka HND-a Danijela Bašić-Palković, "očekujemo da učine sve kako bi novinarska dopisništva, koja čine jezgru svakog lista, ostala sačuvana".

ŠIBENIK - Policija čini sve što može da pronađe nestalu Antoniju Bilić iz Krički te se upravo isušuje jezero Brljan na predjelu pokraj mosta kako bi uklonila svaku mogućnost da je njezino tijelo u skrivenim rukavcima i podvodnim špiljama, rekao je danas novinarima na mostu pokraj jezera Brljana načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić. Na pitanje hoće li policija zaustaviti intenzivnu potragu za nestalom maloljetnicom ako se ne pronađe u Brljanu, Kostanić je odgovorio da će se u tom slučaju potraga pojačati na cesti kojom se 7. i 8. lipnja, u vrijeme nestanka Antonije Bilić, kamionom kretao osumnjičeni za otmicu i moguće ubojstvo Dragan Paravinja. Policija ne isključuje mogućnost da je Antonija živa, naglasio je Kostanić i dodao da istražitelji provjeravaju svaki trag na koji naiđu te da istraga ide u više smjerova, no o tome nije mogao ništa više reći. U sklopu potrage za 17-godišnjakinjom danas se pretražuje donje jezero na Brljanu i dio isušenoga jezera Brljana uz most te korito Krke od Bilušićeva buka do Brljana.

Pretražuje se i dionica ceste od Brljana do Drniša, a iz helikoptera MUP-a pregledava se cesta Gračac-Pađani. U današnjoj pretrazi terena sudjeluje više 170 osoba, i to većim dijelom policajci interventne, specijalne i kriminalističke policije te, kao i do sada, ronioci Hrvatske vojske, pripadnici Gorske službe spašavanja sa psima i vatrogasci.

SPLIT - Vještaci Centra za forenziku i vještačenje "Ivan Vučetić" iz Zagreba na današnjem su nastavku suđenja za željezničku nesreću u Rudinama na splitskome Županijskom potvrdili da je nagibni vlak Zagreb-Split iz tračnica iskliznuo zbog proklizavanja kotača i nekontrolirane brzine, a glavni uzrok bila je pogrešna uporaba retardanta TG-300. Nagibni vlak iskliznuo je u lijevom zavoju zbog očitog razloga - brzine koja je "u toj situaciji bila iznad granične" za prolazak vlaka, rekao je sudski vještak Berislav Barišić Jaman. "S obzirom na način prikupljanja podataka o brzini vlaka, računalo je u kritičnoj situaciji imalo podatak da vlak ide brzinom od nula kilometara na sat pa se nagibna tehnika nije niti mogla uključiti", rekao je sudski vještak Davor Belas. Vještaci su potvrdili i da je brzina vlaka bila iznad granične. "Kotači su blokirali, a nagib se nije aktivirao jer računalo nije poslalo podatak o brzini većoj od 70 kilometara na sat, koliko je potrebno", rekao je Belas. U nesreći je poginulo šestero putnika, a teže i lakše ih je ozlijeđeno 55.

ZAGREB - U prvih šest mjeseci ove godine hitnim medicinskim letom helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) prevezeno je 206 pacijenta i 361 pratitelj, pri čemu je ostvareno oko 600 letova i 270 sati naleta, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane RH. Najveći broj medicinskih letova ostvaren je sa srednjodalmatinskih otoka Hvara, Korčule, Visa, Šolte, Visa, Lastova, Brača te s Raba, osobito od početka ljetne turističke sezone. Tako je jučer i danas u jutarnjim satima hitnim medicinskim letom helikopterom HRZ i PZO-a, MI-8 MTV, prevezeno šest pacijenata do kliničkog bolničkog centra (KBC) Split.

Zahvaljujući brzoj intervenciji zračnih snaga HRZ i PZO-a, helikopterom MI-8 MTV s otoka Hvara prevezeno je pet pacijenata, od kojih je jedan švicarski turist, te jedno dijete iz Češke. Također, helikopterom MI-8 MTV prevezen je jedan pacijent s otoka Brača do KBC-a Split.

ZAGREB - Direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tihomir Strizrep pozvao je danas Grad Zagreb kao osnivača Dječje bolnice Srebrnjak da preispita protuzakonito obavljanje određenih medicinskih djelatnosti u toj ustavi koje se rade bez potrebnih dozvola HZZO-a i Ministarstva zdravstva, a u konkretnom slučaju na uštrb 26-ero djece koja boluju od juvenalnog reumatoidnog artritisa i u toj bolnici primaju terapiju biološkim lijekovima. Naime, Strizrep tvrdi da bolnica Srebrnjak, koja je sada pripojena Kliničkoj bolnici Sveti Duh, nema potrebne dozvolu za liječenje juvenalnog RA, da je liječnik s kojim je u tu bolnicu prešlo 26-ero malih pacijenata iz Klaićeve tamo zaposlen bez potrebne dozvole ministra zdravstva što je utvrdio Dražavni inspektorat, te da ravnatelj Srebnjaka Boro Nogalo pokušava HZZO-u nametnuti obvezu plaćanja skupih lijekova za neregistriranu djelatnost. Neposredni povod za današnju konferenciju za novinare u HZZO-u bilo je, kako je rečeno, pismo zabrinutog roditelja djeteta s RA premijerki Jadranki Kosor o čemu je vlada upit proslijedila HZZO-u. Ravnatelj HZZO-a kaže kako Dječja bolnica Srebrnjak ima odobrenje za liječenje bolesti dišnog sustava u djece, a da djelatnosti dječje kardiologije, reumatologije, sportske medicine, liječenja boli i poremećaja spavanja obavljaju protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, što je utvrđeno i odlukom Prekršajnog suda iz prošle godine kada je bolnica kažnjena s 11 tisuća, a ravnatelj sa šest tisuća kuna.

ZAGREB - Ako Dječja bolnica Srebrnjak radi protuzakonito i ilegalno, kako to tvrdi direktor HZZO-a Tihomir Strizrep, zašto mi nikada nisu poslali zabranu rada i zašto mi plaćaju sve fakture koje se odnose na te djelatnosti, ali ne i skupe lijekove potrebne djeci već ih moramo financirati iz vlastitih sredstava, izjavio je za Hinu ravnatelj Srebrnjaka dr. Boro Nogalo nakon današnje konferencije za novinare u HZZO-u. Kaže kako deset godina izravno, a godinu dana od spajanja sa Kliničkom bolnicom Sveti Duh neizravno s HZZO-om sklapa ugovor o pedijatrijskoj djelatnosti i pedijatrijskoj imunologiji, te da djelatnost njegove bolnice nije samo liječenje respiratornih bolesti o čemu govori i činjenica da su i europski centar za alergologiju i imunologiju u dječjoj dobi. Tvrdi da se radi o insinuacijama i lažima koje se podmeću bolnici koja uspješno radi i koja se usprotivila reformi zdravstva, pri čemu je žalosno što se to prelama preko teško oboljele djece koja boluju od juvenalnog reumatoidnog artritisa, kojima se odriče pravo da odluče gdje će se liječiti. Ravnatelj Srebrnjaka ističe da je liječnik reumatolog zaposlen legalno kao zamjena na mjesto liječnika koji je otišao u mirovinu, za što ne treba posebna dozvola ministra zdravstva te da su s tim upoznati Upravno vijeće bolnice i Grad Zagreb kao vlasnik ustanove. Ujedno tvrdi da inspekcije MZSS, HZZO-a i Financijska policija nisu pronašle nepravilnosti u radu ustanove.

PULA - Predsjednik Talijanske unije Furio Radin ocijenio je danas kako je sastanak hrvatskoga i talijanskog predsjednika, koji je najavljen za 15. srpnja u Puli, povijesni događaj jer je riječ o dosad najvećem susretu dvojice predsjednika s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice. Talijanski i hrvatski predsjednik Giorgio Napolitano i Ivo Josipović sastat će se s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice u povodu 150. obljetnice talijanskog ujedinjenja, 20. obljetnice utemeljenja Republike Hrvatske i Republike Slovenije, prije samog ulaska Hrvatske u EU te u povodu 20. obljetnice osnutka Talijanske unije. Furio Radin rekao je na konferenciji za novinare u Puli kako je simboličko značenje tog susreta iznimno veliko, te da pulska Arena nije slučajno odabrana (za prigodni koncert) jer ona predstavlja mjesto pred kojim se odvijala drama velikog dijela masovnog egzodusa, ne samo Talijana već općenito ljudi s ovog područja. Puno očekujemo od govora predsjednika Josipovića i Napolitana jer put koji je započet prošle godine u Trstu, kada su se sastali predsjednici Hrvatske, Italije i Slovenije, sada se nastavlja u Puli, i ne može se više zaustaviti, rekao je predsjednik Talijanske unije Radin. Dodao je da to nije put pomirenja jer se "pomirenje i rekoncilijacija dogodila prije puno godina, već je to put zajedničke budućnosti".

ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH na svojim internetskim stranicama objavilo je anketni upitnik o uvođenju oružane pratnje na našim brodovima u zonama piratskih napada, priopćeno je iz Ministarstva. Naime, zbog sve češćih piratskih napada Međunarodna pomorska organizacija (IMO) je krajem svibnja ove godine usvojila smjernice prema kojima se državama članicama daje mogućnost da na brodovima pod svojom zastavom, uz strogo propisane uvjete, ukrcaju oružanu pratnju za vrijeme plovidbe brodova u područjima visokog rizika od piratskih napada. Sukladno tim preporukama IMO-a, a koje su objavljene i na internetskim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, pojedine države već su se odlučile za ukrcaj oružane pratnje na brodovima. U tom smislu i Republika Hrvatska je počela s pripremom za implementaciju navedenih smjernica, kako bi pridonijela povećanju sigurnosti hrvatskih pomoraca, navodi u priopćenju glasnogovornica Ministarstva, Marina Halužan.

ZAGREB - Praizvedbom predstave Nine Škrabe "Idu svati, mlade ni" u režiji Georgija Para u subotu, 9. srpnja, na Opatovini počinje 26. Zagrebačko histrionsko ljeto, a tom predstavom glumac Ljubomir Kerekeš ujedno obilježava 30. obljetnicu umjetničkoga rada.

Najavljujući premijeru na današnjoj konferenciji za novinare u Histrionskom domu, umjetnički ravnatelj Glumačke družine Histrion Zlatko Vitez istaknuo je kako je Nino Škrabe od samoga začetka sudjelovao u stvaranju Histriona i da su uz njega vezani najveći uspjesi Histriona. Vitez je podsjetio na predstave s kojima su osvojili brojne nagrade, "Domagojadu" i "Glumijadu" koje je Škrabe napisao u suradnji s Borisom Senkerom i Tahirom Mujičićem te "Kavanu Torso" i adaptaciju Šenoine "Ljubice".

ZAGREB - U ponedjeljak, 11. srpnja, počinje isplata mirovina za mjesec lipanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, priopćio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Sve dodatne informacije o ostvarivanju prava iz mirovinskog osiguranja mogu se dobiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati, na INFO telefonima Zavoda 0800 – 63 63 63 (besplatni), 01/ 4891 – 666, kao i na internetskoj stranici Zavoda - www.mirovinsko.hr. Osnovne informacije dostupne su i preko mobilnih uređaja na adresi: http://www.mirovinsko.hr/mobile, navode u Odjelu za odnose s javnošću HZMO-a.

DUBROVNIK - Nakon svečanog otvaranja 62. Dubrovačkih ljetnih igara 10. srpnja, program igara počet će koncertom Zagrebačke filharmonije koja će 11. srpnja na Boškovićevoj poljani izvesti Mahlerovu 5. simfoniju. Zagrebačkom filharmonijom ravnat će šef dirigent Varšavske filharmonije Antoni Wit koji je u svojoj bogatoj karijeri šest puta bio nominiran za nagradu Grammy. Snimio je više od 150 snimki za različite diskografske kuće i prodao gotovo 5 milijuna albuma za koje je primio naviše ocjene i najprestižnije diskografske nagrade. Na koncertu na Boškovićevoj poljani nastupit će i poljski pijanist Peter Jablonski koji će izvesti Chopinov 2. koncert za glasovir i orkestar u f-molu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara.

ZAGREB - Četvrto ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na plažama Jadrana pokazalo je da je more izvrsne kakvoće za kupanje, a ni na jednoj od lokacija more nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 27. lipnja do 2. srpnja u kojem je obavljeno ispitivanje mora na 671 točki. Na 654 točke (97,5 posto) more je bilo izvrsne kakvoće, na 15 dobre, a na dvije točke ocijenjeno je zadovoljavajućim za kupanje, pokazuju rezultati. Granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje nisu prijeđene niti na jednoj točki ispitivanja, te shodno tome more niti na jednoj lokaciji nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, stoji u priopćenju. Da je more na plažama hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće, ističe ministarstvo, pokazuje i "Izvješće o kakvoći vode za kupanje u 2010. godini" koje je izradila Europska agencija za okoliš u suradnji s Europskom komisijom, Općom upravom za okoliš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙