FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S&P-ovo upozorenje za Grčku potpuno je hipotetsko - čelnik njemačkog ureda

BEČ, 6. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Čelnik njemačkog ureda agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's (S&P) odbacuje kritike da su agencije za rejtinge preoštro reagirale u vezi sudjelovanja privatnog sektora u novom paketu pomoći za Grčku.

"Takve ocjene u potpunosti su neutemeljene i činjenično netočne. Baziraju se na nepoznavanju činjenica ili su politički motivirane i zanemaruju činjenice", kazao je u srijedu Torsten Hinrichs u razgovoru za Austrijski radio.

Među kritičarima su član upravnog odbora Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny, koji je ovih dana kazao da agencije za izdavanje kreditnih rejtinga, čini se, imaju dvostruke standarde u slučaju Grčke.

Upitan zašto S&P nije pričekao objavu konačnih pojedinosti francuskog plana koji predviđa sudjelovanje privatnog sektora u reprogramiranju grčkog duga, pa tek onda upozorio da bi time moglo doći do bankrota zemlje, Hinrichs je kazao da "mi nismo odbacili plan kao takav, već smo komentirali kako bi S&P reagirao iz današnje perspektive i s činjenicama kojima trenutno raspolaže."

"To je u potpunosti hipotetska ocjena jer, kao što sami kažete, konačni plan još nije usvojen", dodao je.

Ključna stvar bila je predočiti kako bi ulagači bili tretirani u odnosu na prvobitne uvjete za otplatu glavnice i kamata kod obveznica, pojasnio je.

"Više je nego jasno da se može očekivati značajno produljenje roka dospijeća i odgoda otplate a to nije u skladu s prvotnim obećanjem pravodobne isplate kamate i glavnice, te bi u tom smislu takav plan bio svojevrstan bankrot", kazao je čelnik njemačke ispostave S&P-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙