FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, euro izgubio zamah

TOKYO, 1. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su splasnula strahovanja ulagača od bankrota Grčke, dok je uspon tečaja eura izgubio zamah nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok je južnokorejski Kospi indeks skočio više od 1 posto.

Burzovni indeksi porasli su, oko 0,5 posto, i u Šangaju te Singapuru, dok su u Australiji cijene dionica oslabile 0,5 posto.

U Hong Kongu se danas zbog blagdana ne radi, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u mjesec dana.

Grčki parlament prihvatio je jučer zakone o mjerama štednje i privatizaciji, što je bilo ključno da bi Grčka dobila novi međunarodni kredit i izbjegla bankrot.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva, pa ih nisu pokolebali ni slabi pokazatelji iz Kine.

Kineska federacija za logistiku i nabavu izvijestila je jutros da je njezin PMI indeks u lipnju pao s 52 na 50,9 bodova, što je najniži rast industrijske aktivnosti u posljednjih 28 mjeseci. Posljedica je to zaoštravanje monetarne politike u Kini kako bi se spriječilo jačanje inflacije.

Nakon snažnog rasta posljednjih dana, na krilima optimizma u vezi rješavanja grčkih dužničkih problema, tečaj europske valute pao je jutros na 1,4497 dolara. Jučer je dosegnuo 1,4540 dolara, najvišu razinu u tri tjedna.

U odnosu na švicarsku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 1,2020 na 1,2235 franaka, dok je u odnosu na japansku valutu ojačala sa 116,60 na 117,15 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 80,40 na 80,70 jena.

Nakon jučerašnjeg snažnog skoka, jutros je na burzi u New Yorku terminska cijena nafte pala za 60-ak centi, na 94,80 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙