FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja u svibnju neočekivano pala

ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju pala za 0,4 posto na godišnjoj razini, što je slabiji podatak nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja u svibnju pala za 2,6 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine oslabila 0,4 posto.

To je slabiji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u svibnju industrija ojačala za 2,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Pomalo iznenađujuće, industrijska se proizvodnja u svibnju vratila negativnom trendu koji je nakratko bio prekinut u travnju“, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga u osvrtu na podatke DZS-a.

Naime, nakon što je u prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja pala za 4,9 posto, u travnju je porasla za 2,7 posto. No, u svibnju je ponovno oslabila.

„Posljednji podaci pokazuju da na oporavak industrijske proizvodnje još treba čekati. Iako očekujemo da će u drugoj polovini godine kretanja biti nešto povoljnija zbog učinka baznog razdoblja, pada zaliha u prethodnom razdoblju, nastavka rasta novih narudžbi, oporavka domaće potražnje i nastavka oporavka naših vanjskotrgovinskih partnera, na razini cijele 2011. godine očekujemo tek blagu stopu rasta industrijske proizvodnje od oko 2 posto“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga.

Ukupno je u prvih pet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 2,4 posto.

DZS je danas objavio i da je u svibnju bilo ukupno 1,40 milijuna zaposlenih, što je za 12.321 osobu, ili 0,9 posto, više nego u travnju.

To je nešto više nego što se očekivalo. Ponajviše zbog sezonskog zapošljavanja, pet makroekonomista u anketi Hine procjenjivalo je u prosjeku da je u svibnju broj zaposlenih porastao za oko 11.600 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙