FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati

PODGORICA - Hrvatska i Crna Gora potpisale su u srijedu sporazum o razmjeni zatvorenika, prema kojemu će hrvatski građani osuđeni u Crnoj Gori služiti zavorsku kaznu u Hrvatskoj a crnogorski osuđenici iz Hrvatske će biti premješteni u Crnou Goru. Sporazum prema kojemu će državljani dviju zemalja služiti zatvorsku kaznu u svojoj državi potpisali su u srijedu u Podgorici čelnici središnjih zatvorskih ustanova Hrvatske i Crne Gore Branko Peran i Milan Radović. Radović, ravnatelj zatvorske ustanove u Podgorici je rekao pritom kako će sporazum biti od velike koristi i Crnoj Gori i Hrvatskoj, jer su i jedna i druga država opterećene velikim brojem zatvorenika iz susjednih zemalja. Ravnatelj hrvatske uprave za zatvorski sustav Branko Peran izjavio je pritom kako sporazum značajno doprinosi ukupnom procesu stabilnosti u susjedstvu i na tragu je prakse u Europskoj uniji.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da je SAD uspješan u Afganistanu i da je "teško osakatio" terorističku mrežu Al Kaidu, prenosi Reuters. "Ratna plima povlači se. Prešli smo u prijelaznu fazu", rekao je Obama na konferenciji za novinare. Istaknuo je da je u američkom nacionalnom interesu da Afganistan ne propadne. Takva propast, upozorio je, omogućila bi oporavak Al Kaidi. Govoreći o Libiji, Obama je kazao da je američka misija u toj zemlji i dalje "ograničena" te da je rasprava u Kongresu o ustavnosti njegove uloge da uđe u sukob motivirana "politikanstvom". Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju Republikanci, odbacio je prošli tjedan zakon kojim je odobrena vojna intervencija u Libiji. Zakon o "ratnim ovlastima" obvezuje u načelu američku vladu da traži odobrenje Kongresa za sudjelovanje u "sukobima" u inozemstvu. No Obama ističe da je samo na ograničen način podržao NATO-ovu akciju te da se pojam "sukobi" ne odnosi na intervenciju u Libiji.

PARIZ/MISRATA - Francuska je u srijedu objavila da je ovaj mjesec poslala oružje libijskim pobunjenicima, što je prvi put da je jedna članica NATO-a koja sudjeluje u bombardiranju Libije otvoreno priznala da naoružava pobunjenike koji žele srušiti s vlasti Moamera Gadafija. Glasnogovornik francuske vojske potvrdio je isporuku oružja nakon što je list Le Figaro, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da je Francuska libijskim pobunjenicima poslala raketne bacače, puške, strojnice i protutenkovske projektile. Le Figaro navodi da je Francuska odluku donijela ne konzultirajući partnere u NATO-u. Poziva se na visoki izvor koji je rekao da "nije bilo drugog načina." Libijski pobunjenici tu vijest nisu komentirali, a francuski saveznici reagirali su oprezno. "Mi kao NATO to ne radimo premda je također dobro poznato da postoje zemlje koje to rade pa nije na meni da to komentiram ili osuđujem", rekao je admiral Giampaolo Di Paolo, čelnik Vojnog odbora NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙