FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

LISABON

Portugalska Socijaldemokratska stranka (PSD), stranka desnog centra, premoćno je pobijedila na nedjeljnim izborima ispred dosad vladajućih socijalista koje su birači kaznili zbog oštrih mjera štednje dogovorenih u sklopu paketa pomoći EU-a i MMF-a vrijednog 78 milijarda dolara. Rezultati su pokazali da je PSD Pedra Passosa Coelha, koji bi trebao zamijeniti premijera na odlasku Josea Socratesa, osvojio 39 posto glasova, odnosno 105 mjesta u 230-članom parlamentu. PSD-ov tradicionalni koalicijski partner, desničarski CSD, osvojio je 24 zastupnička mjesta, pa će dvije stranke imati stabilnu parlamentarnu većinu. Socratesovi socijalisti osvojili su 73 zastupnička mjesta, 24 manje nego na prethodnim izborima. "Usredotočit ću sve svoje napore kako bi zemlja što je prije moguće dobila većinsku vladu predvođenu PSD-om, koja će osigurati stabilnost u sljedeće četiri godine", rekao je Passos Coelho.

LIMA

Bivši vojni dužnosnik i kandidat lijevog centra Ollanta Humala proglasio se pobjednikom peruanskih predsjedničkih izbora održanih u nedjelju. Prema dosad prebrojanim glasovima s 80 posto biračkih mjesta, Humala ima tijesnu prednost od 1,4 posto glasova u odnosu na svoju protukandidatkinju, zastupnicu desnice Keiko Fujimori, kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija koji je u zatvoru zbog korupcije. Kako se očekuje, Humalina prednost bi trebala dodatno porasti pošto se prebroje glasovi s biračkih mjesta u siromašnim ruralnim područjima Perua. "Želimo gospodarski razvoj uz socijalnu osjetljivost", rekao je 48-godišnji Humala u nedjelju navečer pred nekoliko tisuća svojih pristalica koji su ga došli poduprijeti u središtu Lime. "Možemo izgraditi pravedniji Peru po mjeri svakoga", dodao je.

RABAT

Protuvladini prosvjedi u dva glavna marokanska grada završili su u nedjelju bez nasilja pošto su vlasti odlučile ublažiti odnos prema sve snažnijem prodemokratski orijentiranom pokretu i ne pustiti specijalnu policiju među prosvjednike. Oko 60.000 ljudi okupilo se na glavnome trgu u Casablanci, no vlasti ondje nisu rasporedile policijske snage koje su tijekom prethodnih prosvjeda premlatile i ozlijedile mnogobrojne demonstrante. "Nastupili su taktično i mudro kako bi se 'ublažila' sila koju je policija pokazala tijekom prethodnih prosvjeda", rekao je jedan od organizatora nedjeljnih prosvjeda Munaim Uihi. Pripadnici specijalne policije nisu bili prisutni ni među prosvjednicima u glavnome gradu Rabatu, gdje se na glavnom ulici koja vodi prema parlamentu okupilo 10.000 demonstranata izvikujući slogan: "Narod želi svrgnuti tirane i riješiti se korupcije!".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙