FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Kukiću većina ali bez izgleda za potvrdu

SARAJEVO, 29. lipnja 2011.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu je jednostavnom većinom podržao prijedlog da Slavo Kukić bude imenovan za mandatara za sastav novog vijeća ministara BiH, no Kukiću je pozicija bosanskohercegovačkog premijera i dalje daleka jer ga nije podupro nužni minimalni broj zastupnika iz Republike Srpske.

Nakon rasprave koja je trajala cijelo poslijepodne, za Kukića kao mandatara glasovao je 21 od 36 nazočnih zastupnika, 14 ih je bilo protiv a jedan suzdržan.

Za njega pri tom nije glasovao ni jedan od zastupnika iz RS, što je nužan preduvjet za potvrdu izbora.

Sukladno poslovniku o radu Zastupničkog doma mora se provesti drugi krug glasovanja, no to će vjerojatno uslijediti tek idućega tjedna nakon dodatnih međustranačkih konzultacija.

Na taj je taj način još jednom odgođen dovršetak uspostave izvršne vlasti u toj zemlji, na što se čeka još od izbora u listopadu 2010. godine.

Iz rasprave koja je vođena tijekom sjednice postalo je razvidno kako Kukić u ovom trenutku zapravo nema nikakvih izgleda dobiti potporu iz RS pa navjerojatnije neće ni biti potvrđen kao mandatar.

Kukić je za mandatara za sastav vijeća ministara BiH imenovan 14. lipnja odlukom predsjedništva BiH.

U govoru pred Zastupničkim domom zauzeo se za odlučan nastavak političkih i gospodarskih reformi u zemlji.

"Ja mislim da se vrijedi boriti za BiH kao europsko društvo i državu i pri tom se zalagati za očuvanje svih njezinih posebnosti", kazao je Kukić, poručivši kako u Bih postoji puno više zajedničkog nego što se to često priznaje.

Kukića je kao formalno nestranačkog kandidata predložio blok okupljen oko Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske stranke prava (HSP), a njegovu su kandidaturu na sjednici zastupničkog doma poduprli i zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB).

Zastupnici ovih stranaka i u četvrtak su istaknuli kako je Kukić dobar kandidat koji je ponudio kvalitetan politički program prihvatljiv za sve.

"Slavo Kukić definitvno je dobar kandidat i stoga će imati našu potporu", kazao je u ime kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović.

Iako su istaknuli kako nemaju ništa osobno protiv Kukića, njegovu su kandidaturu odlučno osporili HDZ BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpska demokratska stranka (SDS).

Zastupnik HDZ BiH Niko Lozančić kazao je kako je neprihvatljiva to da je Kukić kandidiran kao Hrvat iza kojega ne stoji većinska izborna volja hrvatskog naroda.

Dodao je kako je nominacija Kukića rezultat činjenice da su pri odabiru kandidata članovi predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović preglasovali Nebojšu Radmanovića, koji je pak podupro Borjanu Krišto kao kandidata HDZ BiH.

Zastupnik SNSD-a Drago Kalabić Kukića je pak nazvao "kandidatom opasnih namjera" kojega se pokušava nametnuti bez obzira na nepostojanje dogovora među vodećim političkim strankama.

"Tko prihvaća takvu kandidaturu ne želi dobro BiH", ustvrdio je Kalabić.

Odbije li zastupnički dom u drugom krugu glasovanja kandidaturu Slave Kukića, predsjedništvo BiH trebalo bi u roku od osam dana predložiti novog mandatara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙