FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izabrani izaslanica Doma naroda BiH

MOSTAR, 30. svibnja 2011. (Hina) - Gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrao je u ponedjeljak izaslanike za državni Dom naroda, u kojemu će većinu u hrvatskome klubu imati dva HDZ-a u BiH, čime je okončana uspostava Parlamentarne skupštine BiH nakon posljednjih općih izbora.

Među pet hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH izabrani su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dopredsjednica ove stranke Borjana Krišto te član Predsjedništva HDZ 1990. Josip Merdžo. Od Hrvata u Domu naroda je i Krunoslav Vrdoljak iz SDP-a BiH te Stjepan Krešić iz HSP-a BiH. Među pet bošnjačkih izaslanika izabrana su trojica članova Stranke demokratske akcije predsjednik Sulejman Tihić te Nermina Kapetanović i Halid Genjac, kao i dvojica članova SDP-a BiH Hasan Bećirović i Mehmed Bradarić.

Ranije je Narodna skupština Republike Srpske izabrala pet srpskih izaslanika među kojima većinu Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Na današnjoj sjednici Doma naroda parlamenta Federacije, utemeljen je i hrvatski klub kojemu je na čelu Radoje Vidović iz HDZ-a BiH a zamjenik je Luka Faletar iz HDZ 1990. Hrvatski izaslanici koji nasuprot strankama potpisnicama Platforme imaju 11 od 17 članova zatražili su i smjenu predsjedavajuće Doma naroda Karoline Pavlović iz Narodne stranke Radom za boljitak što je većina izaslanika odbacila.

Izaslanici dva HDZ-a najavili su da će nastaviti osporavati izbor predsjednika Federacije i vlade ovoga entiteta budući je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH ocijenilo novu izvršnu vlast nezakonitom jer u trenutku glasovanja u Domu naroda nisu bili izabrani svi hrvatski izaslanici. Takvu odluku suspendirao je sredinom ožujka visoki predstavnik Valentin Inzko najavljujući nedavno da će takva arbitražna odluka ostati na snazi do daljnjega, a novu vlast smatrati posve legalnom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙