FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

BANJA LUKA/ZAGREB - Načelnik Uprave krim policije Ministarstva unutarnjih poslova RH Vitomir Bijelić izjavio je večeras za Hrvatsku televiziju (HTV) da je policija uvjerena kako postoji šansa da je nestala Drnišanka, maloljetna Antonija Bilić živa, te da će na temelju odgovora uhićenog vozača kamiona Dragana Paravinje "zaista Antoniju pronaći živu". Bijelić je za središnji Dnevnik HTV-a, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao kako vjeruje da je današnje Paravinjino uhićenje u Republici Srpskoj, gdje je pobjegao, ključan i odlučan trenutak u utvrđivanju svih okolnosti nestanka 17-godišnje Antonije Bilić. Istaknuo je da osnov njegova uhićenja nije samo međunarodna tjeralica koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe, već i tjeralica koja postoji na teritoriju BiH i međunarodna tjeralica koja je raspisana u Republici Srbiji. "Nakon kriminalističkog istraživanja u idućih 24 sata, u kojem se nadamo dobiti sve odgovore vezane uz nestanak Antonije BIlić, Paravinja će biti prepraćen u nadležni istražni centar nadležnog suda i tad kreće sudski postupak ekstradicije", pojasnio je Bijelić. Nije mogao precizirati hoće li Paravinja biti izručen Hrvatskoj. "Procesno i zakonski postoji mogućnost da on bude izručen Hrvatskoj prije nego Republici Srbiji, ali to su za sada samo spekulacije i to trebamo pustiti pravosudnim tijelima BiH", kazao je.

ZAGREB - Pretraga lokacija na području Obrovca i Brljana završena je danas oko 13 sati no još nisu pronađeni nikakvi novi relevantni tragovi u vezi s nestankom 17-godišnje Antonije Bilić, izjavila je Hini Marina Mandić iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Potraga za Antonijom Bilić nastavlja se. Skupina kriminalista Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske je tijekom dana otputovala u Banju Luku gdje će se uključili u istragu vezano za slučaj maloljetne Antonije Bilić (17) iz okolice Drniša, koja je nestala 7. lipnja. Forenzičkim vještačenjem je potvrđeno kako se ona nalazila u kabini kamiona kojim je upravljao Paravinja.

JADOVNO - Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je danas novinarima u Jadovnu kako poštuje hrvatski suverenitet i neovisnost te kako nastoji da odnosi između dviju država, Srbije i Hrvatske, budu najbolji mogući. "Iako je među nama bilo teških trenutaka mnogo je više činjenica koje nas spajaju od onih koje nas razdvajaju", kazao je predsjednik Tadić, koji je danas nazočio komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jadovnu kod Gospića. Na upite novinara demantirao je da su odnosi s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem pogoršani, dodavši kako se s Josipovićem čuje svakih deset do petnaest dana i radno i privatno. Na novinarske upite vezane za jučerašnju proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske kazao je kako je to što jučer nije bio na nekoj večeri ili proslavi stvar protokola, i to nije nešto što bi moglo remetiti odnose dviju država. Dodao je da je predsjedniku Josipoviću čestitao Dan državnosti. Na pitanje novinara zašto je jednom prilikom rekao da je za vrijeme vojne akcije "Oluje" počijen genocid, srbijanski predsjednik Tadić odgovorio je kako to nije rekao. "Nikada nisam rekao da se tokom Oluje dogodio genocid. S tom riječju se ne igra. Ta riječ, genocid, podrazumijeva posebnu odgovornost i pitanje je li se negdje dogodio genocid ili ne, jest pitanje za suce i povjesničare, a predsjednici se trabaju kloniti takvih kvalifikacija", izjavio je Tadić. Također je rekao da na dan kada se dogodila "Oluja", Hrvatska slavi, a Srbija tuguje. Ustvrdio je i kako su Srbi tada protjerani te da su počinjeni zločini, koji, kazao je "trebaju obavezno biti tretirani od strane Hrvatske". Dodao je i da se ratne zločine treba tretirati pojedinačno i u Hrvatskoj i u Srbiji.

JADOVNO - U Jadovnu kod Gospića održana je danas komemoracija žrtvama ustaškog režima, kojoj su nazočni bili predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Vesna Pusić, izaslanik predsjednice Vlade RH ministar Jasen Mesić, potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac, Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) kao i predstavnici Saveza Antifašističkih boraca i vjerskih zajednica. Komemoraciju u Jadovnu su organizirali SNV u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Eparhijom gornjokarlovačkom Srpske pravoslavne crkve (SPC), Udruženjem "Jadovno 1941." i Koordinacijom židovskih općina Hrvatske. Također nedaleko Šaranove jame, jedne od 32 jame u kojima su posmrtni ostaci žrtava, Jasen Mesić i Milorad Pupovac otkrili su obnovljeni spomenik kipara Ratka Petrića. Srbijanski predsjednik Boris Tadić govoreći na komemoraciji istaknuo je da je ovdje i kao predsjednik Republike Srbije, ali i kao unuk Strahinje Kićanovića i njegovog brata Dušana koji su tu okončali život. Oni i sve ostale žrtve bili su ubijeni samo zato što su imali svoj identitet, svoje ime, svoju vjeru i uvjerenja, kazao je Tadić. Govoreći o strahotama ustaškog režima iz 2. svjetskog rata, kazao je da su i u novijoj povijesti bile obnovljene slične strahote i stradanja. Dodao je kako je svjestan kao predsjednik Srbije svih stradanja Srba i Hrvata te kako nije došao u Jadovno da bi se strahovi obnavljali već da pridonese da na njih stavimo točku jednom za svagda. Izaslanica hrvatskog predsjednika Vesna Pusić rekla je da kompleks Jadovno nije bio samo koncentracijski logor već samo stratište. Naglasila je da Republika Hrvatska nije sljednica tog ustaškog režima već da su naši temelji antifašistički otpor nacizmu, fašizmu i NDH-u. Upravo su strahote NDH podigle narod Like na ustanak, rekla je Vesna Pusić.

GLINA - Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i grada Gline danas je obilježena 20. obljetnica početka oružanoga otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu. Samo nekoliko sati nakon što je Hrvatska proglasila samostalnost i neovisnost, 26. lipnja 1991. srpske paravojne snage napale su policijsku postaju u Glina. Tada su prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili hrvatski policajci iz redova djelatnoga i pričuvnog sastava glinske policijske postaje, zajedno s pripadnicima ATJ Lučko. Tada je poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, nekoliko ih je ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje, 16 hrvatskih policajaca je zarobljeno te odvedeno u kninski zatvor. "Hrvatskim braniteljima, ta davna 1991. čini se kao da je bila jučer", kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ivan Šantek, koji je i sam bio branitelj ove policijske postaje. Podsjetio je kako nije bilo slučajno što je za napad izabrana Glina te u njoj napadnuta policija. "Bili smo svjesni odnosa snaga, a u to vrijeme nismo imali ni policijsko, ni vojno, ni životno iskustvo", rekao je dodavši kako su u logoru bili posebno teški trenutci. Obilježavanje je 20 obljetnice oružanoga otpora srpskoj agresiji započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Tomislava Roma na groblju u Gornjem Viduševcu. Izaslanstva su položila vijence i ispred središnjega križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini. Tijekom dana održana je 6. memorijalna utrka “Tomislav Rom”.

SPLIT/PULA - Požar otvorenog prostora na području kod Kamena, tri kilometra istočno od Splita lokaliziran je u 18,07 sati, a izgorio je jedan i pol hektar mlade borove šume, trave i niskog raslinja, izvijestila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju su sudjelovali Javna vatrogasna postrojba (JVP) Split te više Dobrovoljnih vatrogasnih društava s ukupno 32 vatrogasaca i 12 vozila. Pomoć iz zraka su im pružala dva kanadera i dva helikoptera. U tijeku je sanacija požarišta. U 16,45 sati ugašen je i požar otvorenog prostora na području Kaštjuna, kod Pule, za kojeg je dojava u pulsko Vatrogasno operativno središte (VOS) stigla oko 16 sati. Izgorjelo je 5 hektara trave i 40 bala sjena. U gašenju požara sudjelovali su JVP Pula te dobrovoljna vatrogasna društva iz Medulina, Ližnjana i Pule s ukupno 30-tak vatrogasaca i 12 vozila.

ZAGREB - U restoranu Adria, na osmom katu zgrade HT-a u Ulici grada Vukovara u Zagrebu, danas oko 15,30 sati izbio je požar, koji su vatrogasci ubrzo ugasili, a nitko nije ozlijeđen, doznaje se u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Policija navodi da je u restoranu Adria došlo do požara dva hladnjaka. Točne okolnosti izbijanja požara bit će utvrđene po završetku očevida.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙