FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast američkog BDP-a blago revidiran naviše

WASHINGTON, 24. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromječju porastao za 1,9 posto na godišnjoj razini, nešto više od prvotno procijenjenih 1,8 posto, pokazali su u petak konačni podaci američke vlade.

Premda je stopa rasta blago revidirana naviše, u skladu s očekivanjima ekonomista, rast najvećeg svjetskog gospodarstva ostao je anemičan.

Usporedbe radi, u zadnjem tromjesečju prošle godine stopa rasta iznosila je 3,1 posto.

Podršku rastu u prva tri ovogodišnja mjeseca pružili su snažnija od prvotno procjenjene akumulacija poslovnih zaliha, veće usporavanje uvoza i manji od očekivanog pad u sektoru stambene izgradnje, dok je rast poslovne potrošnje revidiran naniže.

Poslovne zalihe uvećane su za 55,7 milijardi dolara, dok se ranija procjena kretala oko 52,2 milijarde dolara. Poslovna ulaganja porasla su za dva posto, po stopi osjetno nižoj od prvotno procijenjenih 3,4 posto, jer se potrošnja na opremu i softver pokazala slabijom od prvotno prognozirane.

Osobna potrošnja, inače zaslužna za više od dvije trećine američkih gospodarskih aktivnosti, uvećana je za 2,2 posto, kao što je prvotno procijenjeno.

Rast uvoza iznosio je 5,1 posto, daleko manje od prvotno procijenjenog rasta od 7,5 posto. Iako izvoz nije bio snažan kao što se ranije očekivalo, pa je stopa njegova rasta snižena na 7,6 posto, s ranije prognoziranih 9,2 posto, trgovina je dala skroman doprinos rastu BDP-a u prvom tromjesečju. Državna potrošnja smanjila se za 5,8 posto, značajno više od prvotno očekivanih 5,1 posto, pri čemu su izdvajanja za vojsku smanjena po revidiranoj stopi od 11,8 posto.

Iako se slabašan gospodarski rast nastavio i tijekom drugog tromjesečja, ekonomisti i središnja banka Fed oprezno prognoziraju jačanje aktivnosti u trećem tromjesečju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙