FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se neizvjesno trgovanje, u fokusu Grčka i Fed

NEW YORK, 20. lipnja 2011. (Hina) - Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica blago porasle, nakon šest tjedana gubitaka, a hoće li na tržištu zavladati 'bikovi' ili će se nastaviti dominacija 'medvjeda' ovisi, među ostalim, o rješenju grčkih dužničkih problema i odlukama Feda.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,4 posto, na 12.004 boda, a S&P 500 0,04 posto, na 1.271 bod. Nasdaq indeks pao je, pak, 1 posto, na 2.616 bodova.

Za S&P 500 i Dow Jones indeks to je prvi tjedni rast nakon šest tjedana gubitaka, što se zahvaljuje naznakama da će grčka dužnička kriza uskoro biti riješena.

Doduše, ministri financija eurozone odgodili su na sastanku u nedjelju odluku o hitnom kreditu Grčkoj od 12 milijardi eura,

dok Atena ne uvede nove mjere proračunske štednje. A nove mjere ovise, pak, o tome hoće li ovoga tjedna nova vlada premijera Georgea Papandreoua dobiti povjerenje u parlamentu.

Ministri financija eurozone poručili su da će kredit od 12 milijardi eura, što je dio ukupnog programa pomoći od 110 milijardi, biti odobren do polovice srpnja.

Ministri su, također, poručili da će početkom srpnja raspravljati o novom paketu pomoći Grčkoj u kojemu će sudjelovati i privatni investitori.

Mnogi ekonomisti vrlo su skeptični prema sposobnostima Grčke da riješi svoje goleme dugove, koji su dosegnuli 340 milijardi eura, ili 150 posto njezinog bruto domaćeg proizvoda.

No, mnogi ulagači vjeruju da će Europska unija uspjeti spasiti Grčku, te da je nakon dugotrajnog pada cijena dobra prilika za kupnju dionica.

„Zasad je nešto više naznaka da bi ti problemi mogli biti riješeni te da bi tržište moglo porasti“, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Nakon niza makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, poticaj usponu dionica mogli bi pružiti i barem malo bolji podaci nego što se očekuje.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će konačan podatak o američkom BDP-u u prvom tromjesečju pokazati rast od 1,9 posto, malo više nego prve dvije procjene.

„Ulagači ne očekuju mnogo od BDP-a, pa bi, bude li taj podatak bolji od očekivanja, to moglo potaknuti rast cijena dionica“, kaže King Lip, direktor u fondu Baker Avenue Asset Management.

Ovoga se tjedna s nestrpljenjem očekuje dvodnevni sastanak čelnika američke središnje banke Feda, s obzirom da krajem lipnja istječe program kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno otkupa 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica.

Taj je program dosad bio ključan za likvidnost na financijskim tržištima i poticanje gospodarstva, pa se ulagači plaše da bi bez novih mjera gospodarstvo moglo nastaviti slabiti.

„Ulagači se nadaju da će Fed nastaviti reinvestirati sredstava zarađena na obveznicama koje je kupio. Ulagači bi to dobro prihvatili“, kaže Lip.

Bit će važno, ističe, i to što će čelnici Feda poručiti o stanju u gospodarstvu.

U nedostatku poticajnih vijesti, ulagači već dulje vrijeme pozorno prate tehničke indikatore na tržištu.

Od 29. travnja, kada je dosegnuo najvišu ovogodišnju razinu, S&P 500 indeks pao je oko 7 posto, dok se korekcija na niže obično definira kao pad od 10 posto u odnosu na prethodnu najvišu razinu.

U petak je taj indeks dosegnuo 1.271 bod, dok je njegov 200-dnevni pomičnog prosjek iznosio oko 1.259 bodova. Ako se ta razina S&P indeks uspije održati, to bi moglo potaknuti rast cijena dionica.

Međutim, Nasdaq indeks, koji često predvodi kretanja na tržištu, nije prošao tako dobro, što zabrinjava. Pao je ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka i nastavio klizati i u petak, kada su se Dow Jones i S&P indeks stabilizirali. Prošloga je tjedna izgubio 1 posto. U odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu 29. travnja, sada je u minusu oko 9 posto, blizu korekciji na niže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙