FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Premda preliminarni podaci za BDP u prvom kvartalu govore od daljnjem padu ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj, mnogi podaci za rani dio drugog kvartala ipak ulijevaju dašak optimizma, rekao je glavni ekonomist Zagrebačke banke Goran Šaravanja povodom objavljivanja UniCreditove CEE Quarterly publikacije za treće tromjesečje 2011., izvješćeno je iz Zagrebačke banke. U travnju je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj konačno zabilježila rast od 0,2 posto na međugodišnjoj razini. Pritom neki podsektori prerađivačke industrije poput proizvodnje strojeva i opreme bilježe čak i rast zaposlenosti a ne samo proizvodnje. "Iako očekujemo stagnaciju industrijskoj proizvodnji ove godine, evidentno je da su se neki podsektori prerađivačke industrije oporavili i rastu", napominje Šaravanja. Dodaje kako su smanjili prognozu rasta u Hrvatskoj u 2011., sa 1,6 na 1,2 posto s obzirom na ishod prvog kvartala, a tek su malo povećali prognozu prosječne inflacije sa 2,5 na 2,8 posto. Objava ciljanog datuma ulaska u EU 1. srpnja 2013., skori formalni zaključak pregovora o punopravnom članstvu i očekivano održavanje izbora do kraja godine bi se svi trebali pozitivno odraziti na investicijsku aktivnost, ali ostajemo pri stavu da će oporavak osobne potrošnje trajati dulje, rekao je Šaravanja.

ZAGREB/BEOGRAD - Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlinesi danas je uveo novu redovitu međunarodnu liniju Dubrovnik - Beograd, a obavljen je i prvi let na novoj redovitoj liniji Istanbul - Dubrovnik. Slijetanje zrakoplova Dash 8-Q400 u beogradsku zračnu luku Nikola Tesla prvi je let u povijesti Croatia Airlinesa između Republike Hrvatske i Srbije. U povodu tog događaja u beogradskoj zračnoj luci održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili Željko Kuprešak, hrvatski veleposlanik u Srbiji, Srećko Šimunović, glavni direktor Croatia Airlinesa, i Velimir Radosavljević, generalni direktor Aerodroma Nikola Tesla Beograd. Istaknuto je kako uvođenje izravnih letova Dubrovnik - Beograd predstavlja razvoj civilnoga zračnog prometa između dviju država. Suvremeni turboprop zrakoplovi Dash 8-Q400 sa 76 sjedala na ovoj će liniji letjeti dvaput na tjedan - ponedjeljkom i srijedom - i to do rujna ove godine. Potpisan je i ugovor o poslovnoj suradnji između Croatia Airlinesa i Zračne luke Dubrovnik, kojim su definirani odnosi između ova dva poslovna subjekta. Croatia Airlines jedini je avioprijevoznik koji je ove godine povezao Dubrovnik s četiri nova odredišta (Beogradom, Atenom, Venecijom i Istanbulom).

ZAGREB - Ministrica financija Martina Dalić predložila je sindikatima javnih službi da zbog zabrinjavajućeg stanja državnih financija odustanu od božićnica za ovu godinu, izvijestio je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske. Na prošlotjednom sastanku s predstavnicima osam sindikata javnih službi upozorila je da su svi pokazatelji državnih financija nepovoljni, a javnom sektoru, za razliku od privatnog sektora u kojem plaće padaju, plaće su čak malo rasle. Tu je, vjerojatno, mislila na prosvjetni dodatak od 2,2 posto koji zaposleni u prosvjeti dobivaju u kolovozu, objavio je Sindikat znanosti na svojoj web stranici. Takvo stanje javnih financija opterećenje je za sve slabije gospodarstvo i predstavlja razlog visoke rizičnosti za strani kapital, uslijed čega ostaju visoke kamatne stope. Zato nema kredita, investicija i daljnjeg razvoja. Izlaz je, po mišljenju ministrice, u daljnjem smanjenju javne potrošnje pa stoga predlaže sindikatima javnih službi odustajanje od božićnice za ovu godinu. Sindikati su odbili ministričin prijedlog jer smatraju da cijena rada ne može biti uzrok ekonomskih teškoća i jer se plaće ponašaju slično BDP-u, tj. ne rastu. Osim toga, u državnom proračunu još je veliki broj stavki na rashodnoj strani koje zaslužuju rezanje prije nego plaće - subvencije, registar braniteljskih prava, neracionalnosti pojedinih sustava, neprovođene reformi, uštede u javnim poduzećima itd.

ZAGREB - Tijekom vikenda od petka, 17. lipnja, do nedjelje, 19. lipnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 326.199 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 13,6 milijuna kuna bez PDV-a, doznaje se iz HAC-a. U odnosu na isti vikend prošle godine promet vozila veći je za 6,4 posto, dok je prihod od naplaćene cestarine veći za 6,7 posto. Prema privremenom izveštaju o prometu u dane vikenda tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb, koja gospodari istoimenom autocestom, na toj prometnici bilo je 138.881 vozilo, što je 5,9 posto više nego lani. Preko krčkog mosta prešlo je 26.150 vozila ili 24,6 posto više, a na naplatnoj postoji Rupa evidentirano je 37.991 vozilo, što je 20,8 posto više nego prije godinu dana.

ZAGREB - Glavna skupština Atlantic Grupe odlučila je danas da se prošlogodišnja dobit u iznosu od 188,02 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit. Kako se navodi u obavijesti tvrtke na Zagrebačkoj burzi, Atlantic Grupa ostvarila je prošle godine neto dobit od 188,025 milijuna kuna, a Glavna je skupština između ostalog donijela odluku da se neto dobit ne raspoređuje za isplatu dividende, nego da ostane u zadržanoj, neraspoređenoj dobiti radi daljnjeg ulaganja u razvoj ključnih projekata.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi nastavljen je pad vrijednosti dioničkih indeksa i to šesti trgovinski dan zaredom, Crobex je danas smanjen za 0,38 posto na 2.232,47 bodova, dok je Crobex10 pao za 0,27 posto na 1.212,84 boda. Redovni promet danas je iznosio niskih 14,5 milijuna kuna, a samo su dvije dionice ostvarile milijunske promete. Dionica HT-a imala je promet od 3,5 milijuna kuna, a cijena joj je blago pala, za 0,09 posto na 255,50 kuna. Dionica AD Plastika prodano je za 1,95 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla 0,44 posto na 126,05 kuna. Po prometu slijedi dionica Končara EI kojom je ostvareno 908,7 tisuća kuna prometa. Cijena te dionice je porasla 0,39 posto na 642 kune. Pad cijene za 4,98 posto, na 57,49 kuna, bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga koje je protrgovano za 788,5 tisuća kuna, a na vrijednosti je izgubila i dionica Dalekovoda, za tri posto na 235 kuna, uz promet od 706 tisuća kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca na početku ovoga skraćenog radnog tjedna bilježi se visoka ponuda kunskih sredstava te relativno mršava potražnja. Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 41,7 milijuna kuna ili oko 16,5 posto manje nego u petak. Istodobno je ponuda iznosila 271,7 milijuna ili oko 3 posto manje nego na kraju prošloga tjedna. Najviše je, za 19,7 milijuna kuna, plasirano prekonočnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,24 na 0,28 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 21,7 milijuna kuna, a pritom je 20 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna je kamatna stopa porasla je s 0,45 na 0,53 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙