FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagovještaj rješenja za Grčku podupro tečaj eura

LONDON, 17. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak ojačao na međunarodnim tržištima temeljem nagovještaja dogovora o novom paketu pomoći za Grčku, no pritisci ostaju zbog izostanka konkretnog rješenja.

Euro je stoga nakratko dosegnuo najvišu dnevnu razinu od 1,43 dolara, da bi se kasnije njime trgovalo po 1,4253 dolara, odnosno na dnevnom dobitku od 0,3 posto. U ovome je tjednu prema dolaru oslabio 0,4 posto.

Jedinstvena valuta ojačala je i prema švicarskom franku, za 0,5 posto, na 1,2103 franaka, oporavivši se tako s rekordno niske razine od 1,1946 franaka na koju se spustila u četvrtak.

Bila je na dobitku, od 0,2 posto, prema britanskoj funti, te se njome trgovalo po 88,17 penija, dok je prema jenu oslabila 0,1 posto, na 114,42 jena. Dolar je pak prema jenu oslabio 0,4 posto, na 80,27 jena.

Podršku euru pružile su izjave da je Njemačka obećala suradnju s Europskom središnjom bankom (ECB) u iznalaženju rješenja za grčku dužničku krizu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicholas Sarkozy na tiskovnoj su konferenciji nakon današnjeg sastanka kazali da je dogovoreno rješenje u skladu s "Bečkom inicijativom".

Prema tom sporazumu postignutom 2009. međunarodni su se zajmodavci dogovorili da će povećati zajmodavne aktivnosti prema srednjoj i istočnoj Europi a glavne komercijalne banke složile su se da će ostati prisutne u regiji i reprogramirati kreditne linije.

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik odobrili su reprogramiranje grčkog duga po uzoru na "Bečku inicijativu", što je djelovalo ohrabrujuće jer ukazuje na sve snažniji konsenzus o pomoći Grčkoj, kazao je Mark McCormick, valutni strateg u Brown Brothers Harrimanu. Dodao je ipak da i dalje savjetuje oprez.

Proteklih tjedana tečaj eura uvelike su pogađala neslaganja između Njemačke i ECB-a, kojemu je podršku pružala Francuska, u vezi sudjelovanja privatnih kreditora u novom paketu pomoći za Grčku, čija se vrijednost procjenjuje na oko 120 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙