FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku predstavljeni prvi hrvatski trgovinski atašei

OSIJEK, 15. lipnja 2011. (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek danas su okupljenim gospodarstvenicima predstavljeni prvi hrvatski trgovinski atašei, njih pet koji će se naredne četiri godine baviti gospodarskom diplomacijom u Beču, Munchenu, Ljubljani, Chicagu i Milanu.

Ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Aleksandar Heina istaknuo je kako se Hrvatska odlučila za takav oblik pomoći hrvatskim izvoznicima, ali i lobiranju za strane investicije na osnovu dugogodišnjeg iskustva u europskim i drugim zemljama.

Posao trgovinskih atašea nije sklapanje ugovora, već umrežavanje i predstavljanje hrvatskih mogućnosti u svijetu te pomoć u raznim projektima. Riječ je o stručnim osobama iz gospodarskog i menadžerskog miljea koji su se dokazali u radu u Hrvatskoj i inozemstvu, a izabrani su putem javnog natječaja, kazao je.

Naglasio je da su danas u Osijeku kako bi od gospodarstvenika ove regije dobili što više informacija o mogućnostima plasmana roba i usluga, kao i potrebama za stranim investicijama.

Dunja Đurica, trgovinski ataše koja će posao obavljati u Beču, posebno je naglasila kako je upravo Austrija zemlja gdje se proizvodi najviše ekološke hrane u Europi te da je ta zemlja zainteresirana za takvu proizvodnju u Slavoniji i Baranji, kao i za uvoz zdrave hrane. Ujedno u ovoj regiji postoje velike šanse za razvojem kontinentalnog kao i medicinskog turizma, što je investicijski vrlo zanimljivo Austrijancima, kazala je.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izrazio je zadovoljstvo što se Hrvatska odlučila na takav oblik gospodarske diplomacije te naglasio kako u toj županiji imaju punu podršku. Istaknuo je da je Osječko-baranjska županije poznata po proizvodnji zdrave hrane te da to svakako treba iskoristiti, posebice danas kada je u cijelom svijetu sigurnost hrane ugrožena.

Prvi hrvatski trgovinski atašei na svoje dužnosti nastupaju u srpnju, kazao je Heina, dodavši kako na jesen slijedi raspisivanje novog natječaja za izbor trgovinskih atašea.

(Hina) xvs yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙