FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreni prostori Poslovnog kluba slovensko-hrvatskih gospodarstvenika

ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatsko-slovenski gospodarski odnosi su u zadnje dvije godine u uzlaznoj putanji o čemu govori i porast robne razmjene između dvije zemlje prošle godine od 10 posto, a ta je razmjena u prvom kvartalu ove godine još više porasla, istaknuo je danas slovenski veleposlanik u RH Vojko Volk otvarajući u Zagrebu nove prostore Poslovnog kluba slovensko-hrvatskih gospodarstvenika.

Ti su prostori uz pomoć tvrtke Mercator H d.o.o. otvoreni u prodajnom centru Getro u zagrebačkom naselju Vrbani uz sudjelovanje brojnih predstavnika slovenskih i hrvatskih tvrtki, koje su ujedno i članice tog Poslovnog kluba kojih je ukupno 35.

Taj je klub u Hrvatskoj počeo raditi 2002., ali je od 2007. do 2010. stagnirao u aktivnostima da bi se one ponovno pojačale prošle godine te sada puno radi na pojačanom povezivanju gospodarstvenika dvije zemlje.

Kako je najavio predsjednik tog kluba i direktor Petrola Hrvatska Ignac Rupar, Klub će u suradnji s Veleposlanstvom Slovenije u Zagrebu 15. lipnja organizirati koncert slovenskog zbora Perpetuum Jazzile i to će biti poklon Hrvatskoj za njezin 20. rođendan.

Slovenski veleposlanik Volk rekao je i da je sve više slovenskih i hrvatskih tvrtki koje žele suradnju, kao i da će perspektive te suradnje biti još i veće s ulaskom Hrvatske u EU.

Generalni direktor Direktorata za gospodarsku diplomaciju Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Vladimir Gasparič kazao je kako poslovnim klubovima pridaju veliku važnost jer se putem njih i putem gospodarske diplomacije slovenske tvrtke lakše informiraju o stranim tržištima. Poslovne klubove u drugim zemljama slovenska država pomaže i financijski, te za njih 12 ove godine izdvaja 400.000 eura.

Dodao je i da u zadnje dvije godine u sklopu slovenskih veleposlanstava otvaraju i prostorije/urede za slovenske gospodarstvenike koji tamo mogu besplatno dobiti prevoditeljske i druge usluge te informacije o odrđenom tržištu.

Ravnateljica Uprave za trgovinsku politiku u hrvatskom Ministarstvu gospodarstva Ivana Sučić složila se s Gasparičem o važnosti porasta robne razmjene, ali je dodala da je ta robna razmjena ukupno još mala i manja nego iznosi primjerice izvoz Hrvatske u Italiju. Vjeruje da će se ta suradnja povećati ulaskom Hrvatske u EU. Kazala je i da Hrvatska radi na novom modelu gospodarske diplomacije.

Hrvatska je u 2010. u Sloveniju izvezla robe u vrijednosti od 697 milijuna eura, što je za 25 posto više nego u godini prije, dok je hrvatski uvoz iz susjedne zemlje povećan za 1,7 posto i iznosio je 886 milijuna eura.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙