FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa: Romi trebaju biti integrirani ali poštovati zakone

VATIKAN, 11. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski Romi i ostali nomadi trebaju biti integrirani u društvo, ali moraju živjeti po zakonu, izjavio je u subotu papa Benedikt XVI.

Oko 2.000 pripadnika različitih zajednica Roma iz europskih zemalja, podijeljenih po teritorijalnim, kulturnim i dijalektalnim razlikama na Sinte iz njemačkih govornih područje Srednje Europe, Manuše iz Francuske, Kale iz Španjolske, Portugala, Finske i Walesa, te Romaničale iz Velike Britanije i Jeniše iz Švicarske, nazočili su u Vatikanu prvoj papinskoj audijenciji za Rome.

Oni su plesali i pjevali za Papu uz pratnju violina. Neki su pričali o precima ubijenim u nacističkim koncentracijskim logorima i današnjem životu u sirotinjskim kampovima na periferijama gradova.

U svom obraćanju, Papa je branio njihovo pravo na odgovarajuće stanovanje i školovanje, govoreći kako to treba predstavljati osnovu za integraciju koja će koristiti i njima i društvu.

"Nikada više vaš narod ne treba biti izložen jadu, odbacivanju i preziru", rekao je Papa.

"Sa svoje strane, uvijek tražite pravdu, zakonitost, pomirenje i učinite napor da nikada ne budete uzrokom patnje drugih ljudi", dodao je.

Mnogi Talijani krive nomade za kriminal, uključujući trgovinu drogom i sitne krađe.

Jedna od onih koji se obratila papi bila je Ceija Stojka iz Austrije, koja je dio djetinjstva provela u tri nacistička koncentracijska logora, uključujući i Auschwitz.

"Bila sam dijete i morala sam gledati smrti druge djece ...živjela sam među mrtvima i među živim mrtvacima. Pitala sam se zašto? Što smo učinili? Još uvijek osjećam miris paljenja tijela", rekla je na njemačkom jeziku.

Nacisti su ubili milijune Židova, homoseksualaca, Roma i disidenata u njihovim logorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙