FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 11. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30

ZAGREB

Premijerka Jadranka Kosor zahvalila se u subotu hrvatskim pregovaračima, građanima i braniteljima te dužnosnicima EU-a na završetku pristupnih pregovora i, rekavši da u Hrvatskoj više ništa nije kao prije, najavila nastavak reformi i pripremu pristupnog ugovora s Unijom. Predsjednica vlade sastala se u Banskim dvorima s voditeljima pregovaračkih skupina u subotu, dan nakon što je Europska komisija predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja, što otvara put da se Hrvatska pridruži Uniji 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum. Zahvalila je na povjerenju građanima i braniteljima "bez čije ljubavi prema Hrvatskoj danas ne bi bili na putu završetka pregovora", a na pomoći i potpori dužnosnicima EK-a - predsjedniku Joseu Manuelu Barossu, povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu, povjerenici za pravosuđe Vivian Reding te mađarskom predsjedništvu Unijom i premijeru Viktoru Orbanu. Najvećim postignućima u pregovorima Kosor smatra činjenicu da će hrvatski biti 24. službeni jezik EU-a, zaštitu tradicionalnog načina ribolova i to što će u prvoj godini članstva hrvatski poljoprivrednici moći koristiti puni iznos potpora. Premijerka je istaknula da pregovor nisu bili laki, među ostalim i zbog toga što je Hrvatska u mnogočemu bila posebna. Tako je Zagreb prvi imao mjerila i za otvaranje i za zatvaranje pregovora, službeno 180, a stvarno više od 400. Hrvatska je prva je koja je pregovarala u 35 poglavlja, jedina koja je dosad imala pregovaračko poglavlje 23 Pravosuđe i ljudska prava, te je nakon Grčke, koja je u Uniju ušla 1981. godine, prva zemlja koja u članstvo ulazi sama, a pregovore je otežavalo i teško naslijeđe rata. Zahvalila je Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, koalicijskim partnerima i udrugama na jučerašnim čestitkama, a "očekivanim" je komentirala to što se predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije oglasio u povodu jučerašnjih vijesti iz Bruxellesa.

PODGORICA

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapići čestitao je u subotu predsjedniku Sabora Luki Bebiću i građanima Hrvatske na odluci Europske komisije o zatvaranju pregovaračkog procesa o pristupanju Europskoj uniji (EU), čime je otvoren put da Hrvatska postane 28. članica Unije. Krivokapić je naveo da je izuzetno obradovan viješću da je Hrvatska uspješno okončala proces pregovaranja s EU i da će vrlo brzo postati punopravna članica europske obitelji naroda i država istaknuvši kako će to biti "snažan poticaj i za Crnu Goru da još predanije radi na ispunjanju nužnih kriterija za dalje napredovanje ka punopravnom članstvu".

BEOGRAD

Američka zrakoplovna kompanija Swift Air, koja je od 17. lipnja namjeravala uspostaviti izravnu zračnu liniju Chicago-Beograd, zatražila je od srbijanske uprave za civilno zrakoplovstvo dopuštenje da promet na toj liniji podrazumijeva i slijetanje u Zagrebu, objavio je u subotu Tanjug. Predstavnica srbijanske uprave za zračni promet Katarina Andrić-Milosavljević rekla je da će Swift Airu, koji je već dobio dopuštenje za liniju Chicago-Beograd jednom tjedno, ovih dana dana biti izdano i novo dopuštenje za liniju Chicago-Zagreb-Beograd u oba smjera, u razdoblju od 17. lipnja do 29. prosinca. Dopuštenje neće biti problem jer Swift Air ispunjava sve uvjete po europskim i svjetskim standardima.

VATIKAN/ZAGREB

Papa Benedikt XVI se u subotu na povijesnom susretu u Vatikanu s predstavnicima Roma iz cijele Europe založio za integraciju Roma i pozvao da se ne zaborave "teški progoni" kojima su Romi bili izloženi, posebice istrebljenje Roma u nacističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata. Za romski narod i dalje postoje "teški i zabrinjavajući problemi poput složenih odnosa s društvima u kojima živite", rekao je papa Benedikt XVI pred romskim izaslanstvom od više od 2000 osoba na prvoj, ikad održanoj audijenciji romske zajednice kod Pape u Vatikanu. "Uvijek tražite pravdu, zakonitost, pomirbu i nastojte nikada ne biti uzrok patnji drugih", rekao je Papa predstavnicima Roma u auli Pavla VI. i zatražio da se angažiraju na putu "integracije iz koje će blagodati imati Romi i cijelo društvo". Institucije, sa svoje strane, to trebaju nastojati odgovarajuće pratiti, napomenuo je Papa i dodao da će crkva na tom putu biti uz Rome.

MOSUL

Šest je osoba poginulo, a 60 ranjeno u subotu u dvostrukom napadu automobilima bombama u glavnoj ulici u gradu Mosulu na sjeveru Iraka, objavili su policija i bolnički izvori. U očito usklađenim napadima, eksplozije su odjeknule ulicom s brojnim restoranima, blizu vladine zgrade u glavnom gradu provincije Nineveh, 390 kilometara sjeverno od Bagdada. Policija kaže da je meta prvog napada bila vojna cisterna s vodom, a kada su spasilačke ekipe stigle u pomoć žrtvama, eksplodirao je drugi automobil.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙