FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa upozorio na progon Roma

VATIKAN/ZAGREB, 11. lipnja 2011. (Hina) - Papa Benedikt XVI se u subotu na povijesnom susretu u Vatikanu s predstavnicima Roma iz cijele Europe založio za integraciju Roma i pozvao da se ne zaborave "teški progoni" kojima su Romi bili izloženi, posebice istrebljenje Roma u nacističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata.

Za romski narod i dalje postoje "teški i zabrinjavajući problemi poput složenih odnosa s društvima u kojima živite", rekao je papa Benedikt XVI pred romskim izaslanstvom od više od 2000 osoba na prvoj, ikad održanoj audijenciji romske zajednice kod Pape u Vatikanu. "Uvijek tražite pravdu, zakonitost, pomirbu i nastojte nikada ne biti uzrok patnji drugih", rekao je Papa predstavnicima Roma u auli Pavla VI. i zatražio da se angažiraju na putu "integracije iz koje će blagodati imati Romi i cijelo društvo". Institucije, sa svoje strane, to trebaju nastojati odgovarajuće pratiti, napomenuo je Papa i dodao da će crkva na tom putu biti uz Rome.

"Današnja Europa koja uklanja granice i bogatstvom smatra različitost naroda i kultura nudi vam nove mogućnosti", rekao je Papa i pozvao Rome da surađuju s Europom kako bi se njihove obitelji "s dostojanstvom uključile u europsko društveno tkivo", izvijestila je agencija AFP.

"Vaša povijest je složena i, u nekim razdobljima, bolna. Vi ste narod koji u prošlim stoljećima nije imao nacionalističkih ideologija, nije težio imati neku zemlju ili vladati drugim ljudima. Ostali ste bez domovine i cijeli ste kontinente duhom smatrali svojim domom", rekao je Papa na audijenciji povodom 150 godina rođenja Zeffirina Gimeneza Malle, Roma španjolskog porijekla i mučenika vjere kojega je 1997. beatificirao papa Ivan Pavao II.

"Europska savjest ne može zaboraviti" teške progone romskog naroda, rekao je Papa. "Tijekom stoljeća upoznali ste gorak okus neprihvaćanja i, ponekad, progona, kao što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu kada su tisuće žena, muškaraca i djece barbarski ubijeni u logorima za istrebljenje. Bio je to, kako vi kažete Porrajmos, Veliko nestajanje, tragedija s kojom se Europa još nije dovoljno suočila, a čiji se razmjeri teško mogu procijeniti ali ih vaše obitelji nose utisnute u srcima", rekao je papa Benedikt i istaknuo da "europska savjest ne može i ne smije zaboraviti toliku bol".

"Danas su Auschwitz i drugi koncentracijski logori zaspali i nikada se ne smiju probuditi. Bojim se, međutim, da Auschwitz samo spava", rekla je Papi u subotu Ceija Stojka, austrijska Romkinja koja je preživjela logore Auschwitz i Bergen-Belsen. Nakon njezina dirljivog svjedočanstva Papa ju je zagrlio, izvijestila je agencija ANSA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙