FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji dolar podupro cijene nafte

LONDON, 20. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, budući da je ulagače na kupovine potaknuo slabiji dolar i rast na tržištima dionica.

Na američkom su tržištu cijene nafte za isporuke u lipnju porasle 1,11 dolara, na 99,55 dolara. U Londonu se barelom trgovalo po 72 centa višoj cijeni od 112,14 dolara.

"Cijene nafte znatno su se stabilizirale i na njih su u posljednje vrijeme više utjecali vanjski faktori poput tečaja eura i dolara i tržišta dionica nego odnos ponude i potražnje", ističe Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Dolar je u petak oslabio prema euru i jenu budući da naznake usporavanja rasta američkog gospodarstva navode na zaključak da će tamošnja središnja banka Fed još dulje vrijeme držati ključne kamate na rekordno niskim razinama.

Slabiji dolar podupire cijene nafte jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta, potičući potražnju.

"Tržište se sada okreće OPEC-u kako bi utvrdilo reakciju na nedavna zbivanja", dodao je.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u četvrtak je pozvala OPEC da poveća proizvodnju kako bi zaštitio svjetsko gospodarstvo od visokih cijena nafte. Analitičari ipak upozoravaju da je vrlo malo vjerojatno da će članice naftnog kartela povećati proizvodnju već na predstojećem sastanku u lipnju.

Vlade na potezu od Sjedinjenih Država do Kine strahuju da bi ovogodišnji skok cijena nafte mogao nagristi tek započeti oporavak gospodarstva, budući da visoke cijene potpiruju inflaciju, nagrizajući kupovnu moć potrošača a time i potražnju.

OPEC je u međuvremenu u petak na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 107,88 dolara, što znači da je porasla za 48 centi u odnosu na dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙