FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nesklonost rizičnoj imovini pritisnula cijene nafte

LONDON, 16. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je strah od mogućeg restrukturiranja duga članica eurozone prigušio sklonost ulagača rizičnoj imovini, potaknuvši jačanje dolara prema euru.

Cijene nafte na američkom tržištu za isporuke u lipnju pale su gotovo dva dolara na 97,71 dolara za barel da bi se naknadno stabilzirala na 98 dolara. Na londonskom tržištu cijene barela nafte za isporuke u lipnju bile su u minusu 1,38 dolara i iznosile su 112,45 dolara.

Euro je pao na najnižu razinu prema dolaru od ožujka uoči sastanka ministara financija eurozone na kojem će tijekom dana pokušati pronaći rješenje za dužničku krizu u eurozoni i utvrditi proceduru za slučaj grčke objave insolventnosti.

Jačanje dolara nagriza potražnju za naftom čije su cijene iskazane u zelenim novčanicama pa veća vrijednost dolara guši potražnju imatelja ostalih valuta.

Vrijednosti europske jedinstvene valute dodatno je pritisnula vijest da je čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn optužen za seksualno zlostavljanje, što je pojačalo neizvjesnost u vezi s međunarodnom pomoći Grčkoj i drugim zaduženim zemljama eurozone.

"Uhićenje čelnika MMF-a očito slabi perspektivu eura, s obzirom na veliku angažiranost te banke u mjerama pomoći. Jači dolar pritišće pak cijene nafte", rekao je David Wech iz tvrtke JBC Energy.

"Jačanje dolara i slabost eura određuju danas kretanja na svim financijskim tržištima", zaključuje Carsten Fritsch, robni analitičar iz banke Commerzbank.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,93 dolara, što znači da je bila 1,74 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙